Digitale nomaden kiezen voor La Palma

Geschreven op 25/11/2021Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Ze leven een "nomadisch" bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld te verdienen.

De ‘Repeople Conference’, gehouden op La Palma, is het enige forum in Europa dat handelt over telewerken vanuit verschillende sectoren. Het aantrekken van externe werknemers naar La Palma is om welvaart op het eiland te creëren, iets wat werd benadrukt door de coördinator van het evenement, Julieta Martín Fuentes.

Thuiswerkers en digitale nomaden kiezen steeds vaker voor het ‘Isla Bonita’ om lange tijd te verblijven en te werken, wat goed is voor de accommodatieverhuur, de toeristische activiteiten en restaurants op het eiland. De meesten van hen ontvangen salarissen van nationale of internationale bedrijven, maar het is op La Palma waar het geld wordt geconsumeerd.

Twintig sprekers namen deel aan deze conferentie, waarbij onderwerpen aan bod kwamen als belastingstructuren voor externe werknemers, teambeheer en kansen voor de toeristenindustrie.

Dit is een kans die te maken heeft met de transformatie van het economische model, van massatoerisme naar langetermijntoerisme. In het traditionele toerisme gaat een groot deel van het geld, dat door de toeristen wordt uitgegeven, naar de buitenlandse hotelketens. In veel gevallen verlaten ze het hotel niet eens. Terwijl telewerkers niet alleen langer blijven, maar ze besteden hun geld in de lokale winkels en bedrijven, ze spenderen geld aan cultuur en vrije tijd, ze betalen huur voor hun apparement of villa. En die impact dringt veel meer door in de Canarische samenleving.

De professionele wereld heeft op een geforceerde manier door Corona bevestigd dat werken op afstand werkt en levensvatbaar is, vandaar het belang om dit fenomeen te blijven promoten, wat bovendien een engagement inhoudt voor de diversificatie van het toerismemodel van de eilanden, zo besloot Martín Fuentes.