Het Zuiden van Tenerife kruist zijn vingers in het licht van de opleving van Covid-19 in Europa

Geschreven op 26/11/2021De burgemeesters van de belangrijkste toeristengemeenten in het zuiden van Tenerife, Adeje, Arona, San Miguel de Abona, Santiago del Teide en Guía de Isora, zijn erg verheugd over de hoge hotelbezetting, met cijfers die al dicht bij de cijfers liggen die in het herfst-winterseizoen van 2019 werden genoteerd, het jaar vóór de pandemie.

Maar tegelijkertijd zijn ze erg bezorgd over de gevolgen van de opleving van Covid-19 in Spanje en vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, landen waar de grootste stroom toeristen vandaan komt.

José Miguel Rodríguez Fraga, burgemeester van Adeje en de nieuwe voorzitter van de ‘Alianza de Municipios Turísticos de España’, roept op tot voorzichtigheid en een rustige analyse van de situatie. De huidige cijfers zijn nog steeds goed, wat aantoont dat de Canarische Eilanden een sterke en voorbereide bestemming zijn. Toch is er ook bij hem enige onzekerheid die wordt veroorzaakt door de nieuwe golf van infecties die door Europa gaat en hij pleit voor het vaststellen van alle mogelijke veiligheidsmaatregelen op het gebied van gezondheid en eist een doorgedreven controle, vooral in de gebieden met het grootste risico.

Voor José Julián Mena, de burgemeester van Arona, is het belangrijk vooral de epidemiologische situatie in het Verenigd Koninkrijk goed op te volgen, een land dat bijdraagt ​​aan bijna de helft van de toeristen die naar Arona komen. Mena onderstreepte ook de goede vooruitzichten voor de sector, tenminste al tot volgende zomer. Maar het spook van de pandemie dreigt, zei Mena. We maken ons zorgen over de evolutie in Europa en daarom beschouwt hij het als "essentieel" dat de vaccinatie over het hele Europese continent wordt versterkt en uitgebreid.

Arturo González, burgemeester van San Miguel de Abona, omschrijft de huidige toeristische situatie als "hoopvol" na bijna een blanco jaar. Maar net als de rest van zijn collega’s is ook hij bezorgd over de opmars van het virus en is daarom voorstander van het verplicht tonen van het Covid-certificaat voor de toegang tot de luchthavens en de accomodaties op de eilanden.

De burgemeester van Santiago del Teide, Emilio Navarro, waarschuwt voor de gevolgen van een toeristische terugval en de impact die deze zou hebben op de kleine en middelgrote bedrijven, die nu pas aan het herstel beginnen en dan definitief hun deuren zouden moeten sluiten.

Voor Josefa Mesa, de burgemeester van Guía de Isora ten slotte, is het belangrijk om het bewustzijn over het belang van het vaccin te vergroten. Dit is het enige alternatief dat er is, niet alleen om levens te redden, maar ook om de economische en sociale situatie te redden en ze eist meer controles om te weten wie gevaccineerd is en wie besmet is.