De langstdurende vulkaan op La Palma

Geschreven op 13/12/2021De uitbarsting van de vulkaan op La Palma duurt reeds 87 dagen, waarmee het de langste is die op La Palma werd gerapporteerd en een van de langste ooit in Spanje, hoewel het verschil nog gigantisch groot is met de uitbarsting van deTimanfaya op Lanzarote, die in de 18e eeuw 6 jaar actief was.

Tot nu toe was de uitbarsting van de Tehuya-vulkaan de langste op La Palma, die op 19 mei 1585 uitbarstte na een intense seismische activiteit en 84 dagen duurde en eindigde op 10 augustus van dat jaar.

De uitbarsting van de Timanfaya-vulkaan op Lanzarote daarentegen duurde maar liefst 2.055 dagen, van 1 september 1730 tot 16 april 1736. Gedurende die tijd deed de vulkanische activiteit bergen ontstaan en werden 11 gemeenten begraven onder de lava.

Volgens gegevens van het ‘Instituto Geográfico Nacional (IGN)’ is de tweede langste uitbarsting die van de onderwatervulkaan Tagoro op El Hierro, die 147 dagen duurde van 10 oktober 2011 tot 5 maart 2012.

Op de derde plaats staat de Chahorra-vulkaan, naast de Teide op Tenerife, en zijn activiteit duurde 99 dagen, een van de langste op Tenerife.

Wat betreft de huidige toestand van de vulkaanuitbarsting op La Palma zijn het vooral de hoge SO2 waarden die de overheid zorgen baart. De hoge waarden van de gassen blijven een gevaar voor de fysieke integriteit van de mensen. Zondag werd de situatie nog verergerd door een uitbarstende kolom van gassen en as tot 4.000 meter hoogte, gevolgd door explosies, vulkanische bommen en een paar uur lang een intens gebrul.

Vooral in de zone van La Bombilla werden er extreem hoge waarden gemeten en zijn er dode vogels gevonden ten gevolge van deze gassen.