Komt het einde van de uitbarsting van de vulkaan op La Palma in zicht?

Geschreven op 16/12/2021Zo goed als geen uitbarstingen met nauwelijks lava en minder en zwakkere aardbevingen. De vulkaanuitbarsting, die op 19 september begon, is sinds maandagavond wat tot rust gekomen. Om over het einde van de uitbarsting te spreken, moeten we minstens een week van inactiviteit hebben, zei de coördinator van Involcan, Nemesio Pérez.

In 1949 stopte de activiteit van de San Juan ook vier à vijf dagen om dan opnieuw te beginnen. Maar de vulkanoloog, Vicente Soler, was vrij verzekerd op de Canarische televisie en verklaarde dat dit een duidelijk begin van het einde van het uitbarstingsproces is. Ik geloof dat een reactivering onwaarschijnlijk is, en als het toch zou gebeuren, dan zal het van korte duur zijn. We hebben hetzelfde gezien bij het einde van de uitbarsting van de onderwatervulkaan op El Hierro in 2011, zo zei hij.

De woordvoerder van Pevolca daarentegen was iets gematigder in zijn uitspraken. Voorlopig evolueert de situatie gunstig, maar het is ook nog niet meer dan dat. We moeten deze week rustig afwachten wat er verder gebeurt, aldus Miguel Ángel Morcuende.

Het aantal aardbevingen en de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) zijn de twee meest betrouwbare indicatoren om de evolutie van een vulkaanuitbarsting te voorspellen. De uitstoot van SO2 is teruggelopen tot ongeveer 100 ton per dag, wat een belangrijk teken kan zijn van het einde van de activiteit. Twee weken geleden was dat nog 40.000 ton per dag.

We kunnen voorlopig besluiten dat we nog nooit zulke positieve parameters als die van gisteren hebben genoteerd, met een remissie van aardbevingen gedurende ten minste 24 uur, besloot Morcuende.