99% van de ‘lagartos gigantes’ (reuzenhagedis) verdwijnt waar slangen leven

Geschreven op 17/12/2021De ‘Lagarto Gigante’ van Gran Canaria (Gallotia stehlini) is bijna uitgestorven in de zones van het eiland waar de Californische koningsslang leeft. Maar liefst 99% van dit endemisch reptiel is er inmiddels verdwenen.

Dit staat te lezen in een wetenschappelijk artikel over de impact van de Lampropeltis californiae (Californische koningsslang) op de endemische reptielen dat de onderzoekers Julien C. Piquet en Marta López Darias hebben gepubliceerd.

Het werk van de twee onderzoekers van het ‘Instituto de Productos Naturales y Agrobiología del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IPNA-CSIC) heeft de impact van de Californische koningsslang op de populaties van de enige drie endemische reptielen op het eiland kwantitatief geëvalueerd.

De studie vermeldt buiten het verdwijnen van de ‘Lagarto gigante’ ook een afname met meer dan 80% van de ‘Gran Canaria Skink’ (Chalcides sexlineatus) en een daling van 50% van de ‘muurgekko van Boettger (Tarentola boettgeri) in de gebieden waar invasieve slangen zich hebben genesteld.

De resultaten laten geen twijfel bestaan ​​over de verwoestende gevolgen die de Californische koninklijke slang heeft op de kwetsbare biodiversiteit van het eiland. Slangen voeden zich met deze endemische reptielen tot ze bijna uitgeroeid zijn. Als de situatie niet wordt gestopt, zullen de gevolgen onomkeerbaar zijn en nieuwe problemen zullen de kop opsteken.

De drie bedreigde reptielen spelen een fundamentele ecologische rol in de natuur van de eilanden, omdat sommige van cruciaal belang zijn voor de reproductie van planten en ze zorgen voor het demografisch evenwicht van de ongewervelde dieren. Het verdwijnen ervan uit de ecosystemen van Gran Canaria zal een mismatch veroorzaken, zo besluit het onderzoek.

De onderzoekers stellen voor om de controle op de uitbreiding van de slangen op Gran Canaria te versterken en de overdracht van soorten en goederen tussen de eilanden zeer goed te controleren om te voorkomen dat ze zich ook op de andere eilanden kunnen vestigen.

Dit jaar werden er reeds 2.643 Californische koningsslangen gevangen op Gran Canaria, een stuk meer dan de 1.990 in 2020.