Korte nieuwsitems - Zaterdag 18 december

Geschreven op 18/12/2021De regering van de Canarische Eilanden heeft donderdag, op voorstel van het ministerie van Volksgezondheid, beslist om de eilanden Tenerife en Gran Canaria te verhogen naar risiconiveau 3 en La Palma tot niveau 2. Fuerteventura blijft op niveau 3 en de eilanden Lanzarote, La Gomera en El Hierro op 1. Bovendien zal het de goedkeuring aan het Hooggerechtshof vragen om een verplicht Covid-certificaat te eisen bij de toegang tot bepaalde zaken of activiteiten, en niet meer vrijwillig zoals het nu is.

Het aantal reisannulaties blijft maar stijgen op de eilanden. Op Tenerife werden momenteel 40% van de reserveringen voor de kerstperiode geannuleerd en de Britse touroperator Jet2.com heeft besloten zijn vluchten naar Spanje tot na 10 januari stop te zetten.

De gemeenteraad van La Laguna zal op oudejaarsavond geen openbare festiviteiten organiseren. Dit werd aangekondigd door de schepen van festiviteiten, Badel Albelo, die uitlegde dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen en voorzichtig moeten zijn gezien de slechte epidemiologische situatie.

De vulkaan op La Palma is al een aantal dagen rustig. Zo werden er de afgelopen nacht slechts enkele, lichte aardbevingen genoteerd en de uitstoot van gassen is fel verminderd. Het Wetenschappelijk Comité geeft aan dat de parameters gedurende 10 dagen moeten worden gehandhaafd om van het einde van de uitbarsting te kunnen spreken.

Het ministerie van onderwijs van de Canarische Eilanden heeft laten weten dat er 557 studenten en 101 docenten besmet zijn met Covid-19.

Donderdag zijn er opnieuw meer dan 330 migranten in zes bootjes toegekomen op de Canarische Eilanden, waaronder ten minste vijf kinderen.

De Balearen en de Canarische Eilanden zijn de twee autonome gemeenschappen die het zwaarst werden getroffen door de Covid-pandemie en wiens BBP het meeste is gedaald in 2020 met respectievelijk 21,7% en 18,1%, volgens de gegevens van de ‘Contabilidad Regional’.

De gemeenteraad van Candelaria heeft besloten de kerstconcerten van Besay Pérez en Big Band Kids & Swing, gepland voor vandaag en morgen, uit te stellen vanwege het stijgende aantal besmettingen. Ook de gemeente Los Realejos schorst voorlopig alle kerstevenementen op.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat er in totaal 78 gevallen met de Omicron-variant werden vastgesteld op de Canarische Eilanden waarvan 65 op Tenerife, 12 op Gran Canaria en één op La Palma.