Opnieuw verplicht gebruik van het mondmasker buitenshuis

Geschreven op 24/12/2021De president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, heeft de maatregel die de Raad van Ministers vandaag zal goedkeuren om het verplichte gebruik van het masker buitenshuis opnieuw in te voeren, willen versoepelen en heeft daarom aangekondigd dat er specifieke uitzonderingen zullen worden vastgesteld voor sportbeoefenaars en voor personen die zich in de natuur, in de bergen of op het strand bevinden, waar weinig of geen andere mensen aanwezig zijn.

In ieder geval heeft Sánchez aangegeven dat de terugkeer naar het verplichte gebruik van het masker buitenshuis zal plaatsvinden op 24 december, wanneer dit door de Raad van Ministers goedgekeurde besluit in het Staatsblad zal worden gepubliceerd. Hij heeft echter niet gespecificeerd wanneer dit decreet zal vervallen, hoewel het de bedoeling van de regering is dat dit "zo snel mogelijk" zal gebeuren.

Tijdens een persconferentie wilde Sánchez deze maatregel, die al tot veel kritiek heeft geleid, rechtvaardigen in die zin dat het een van de verzoeken was van verschillende regionale presidenten, waaronder die van de Canarische Eilanden, maar ook dat de overheid gelooft dat dit een goede preventiemaatregel is.

Verder kunnen de autonome gemeenschappen zelf beslissen om de capaciteit te beperken bij komende evenementen, zoals kerst- en oudejaarsvieringen en de optocht van de Driekoningen.