50.000 miljoen minder toeristeninkomsten in Spanje tot einde september

Geschreven op 26/12/2021De toeristenuitgaven van reizigers die Spanje binnenkwamen, bedroegen in de eerste negen maanden van het jaar 45.137 miljoen euro, dat is minder dan de helft vergeleken met de 99.470 miljoen in diezelfde periode van 2019, volgens de gegevens van ‘Frontur y Egatur’ en van het ‘Instituto Nacional de Estadística’ (INE).

In afwachting van de gegevens van het laatste kwartaal en om de effecten van het coronavirus op de sector te verifiëren met een explosie van besmettingen van de Omicron-variant tijdens deze eindejaarsperiode, sluit Spanje het op een na slechtste jaar in zijn recente toeristische geschiedenis af, voornamelijk als gevolg van de scherpe daling van het aantal internationale toeristen.

Tussen januari en september van dit jaar kwamen 19,69 miljoen internationale toeristen Spanje binnen. Deze cijfers zijn beter dan die van 2020, toen er in de eerste negen maanden van het jaar slechts 16,83 miljoen internationale toeristen naar Spanje kwamen. Maar ze liggen nog ver verwijderd van de 67 miljoen internationale toeristen in 2019.

De impact van de coronaviruscrisis werd over de hele wereld gevoeld, maar in het geval van Spanje en zeker voor de Canarische eilanden en de Balearen, is dit effect veel heftiger vanwege de impact van de toeristische sector op de economie.

De vooruitzichten tot het einde van het jaar zagen er nochtans tot enkele weken geleden erg goed uit tot de Omicron-variant de kop opstak wat leidde tot massale annulaties. Het luchtverkeer daalde sinds 22 november met maar liefst 20%.

De som van de verliezen door bijna 2 jaar pandemie is huiveringwekkend: in de afgelopen 21 maanden gingen er ongeveer 170.000 miljoen euro aan inkomsten verloren.