De uitbarsting van de vulkaan op La Palma is voorbij

Geschreven op 25/12/2021Dit werd gisteren bevestigd door de directeur van Pevolca, Julio Pérez. Alle indicatoren van de vulkanische activiteit op La Palma bevestigen het einde van de uitbarsting nadat 10 dagen geleden de activiteit begon af te nemen.

De minister van Veiligheid van de Canarische Eilanden heeft de mededeling van Pérez bevestigd maar de noodtoestand blijft nog gehandhaafd.

De uitbarsting die begon op 19 september en die 85 dagen heeft geduurd was een prioriteit voor de Canarische regering en we zijn opgelucht dat het voorbij is en dat we ons nu volledig kunnen wijden aan het herstel van de verwoeste gebieden.

De noodtoestand blijft nog gans de maand januari behouden tot het volledige gevaar van reactivatie is geweken. Ook de gassen, de as en de hitte vormen nog steeds een risico voor de bewoners van La Palma.

Het is nu de hoogste tijd om het herhuisvestingsplan verder te bestuderen dat op een veilige en ordentelijke manier moet verlopen en we zullen in de eerste twee weken van januari ook bekijken welke essentiële diensten we kunnen herstellen, zo verklaarde de minister.