Opluchting, verdriet en angst bij de inwoners van La Palma

Geschreven op 26/12/2021Het einde van de vulkaanuitbarsting op La Palma is voor de bevolking een hele opluchting maar er is ook veel verdriet om wat er verloren is gegaan en angst en onzekerheid over de toekomst. Hoe moet het nu verder?

De boerderijen die verloren zijn gegaan, zijn voor altijd verloren en kunnen niet meer worden hersteld. De huizen kunnen worden heropgebouwd, maar de boerderijen niet, vertelt een boer die eraan herinnert dat het na de uitbarsting van de San Juan-vulkaan in 1949 mogelijk was om nieuwe plantages aan te leggen maar nu is er geen plaats meer voor.

Hij houdt vol dat dit de ondergang is voor veel boeren die hun boerderij zijn kwijtgeraakt en dat ze een andere manier van leven zullen moeten zoeken en daarvoor is de beloofde hulp van de overheid erg belangrijk, benadrukt hij.

Alle getuigenissen van de slachtoffers benadrukken dat er zo snel mogelijk hulp moet komen, zowel van de Spaanse regering als van de Canarische overheid. En dit moet snel gebeuren wat het is voor velen nodig om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Het is nog niet duidelijk wat we nu moeten doen, zegt een vrouw die ondanks alle miserie La Palma niet wil verlaten. De echte inwoners van La Palma zullen het eiland nooit verlaten, zegt ze.

Een jonge vrouw, die haar huis is kwijtgeraakt, eist dat de hulp zo snel mogelijk arriveert, omdat ze al drie maanden geen euro heeft ontvangen, ondanks alle aanvragen die ze heeft ingediend. De lavastromen vernietigden haar woning en vanaf het begin van de uitbarsting is ze gehuisvest bij enkele vrienden, maar dit kan niet eeuwig blijven duren.

Een andere inwoonster uit Llanos de Aridane vindt het op een dag als vandaag moeilijk om haar gevoelens onder woorden te brengen omdat er geen gepaste, troostende woorden zijn voor zoveel morele en materiële schade. Maar ze is van mening dat de inwoners van La Palma de kracht zullen vinden om alles te herstellen wat gedurende de laatste drie maanden is vernietigd.

Toen de rups dacht dat hij doodging en dat zijn wereld eindigde... veranderde hij in een vlinder, zegt een landbouwer uit La Laguna. Nu is de tijd gekomen om onszelf naar een hoger niveau te tillen en nieuwe kansen te creëren uit de tegenspoed. Zo niet, dan hebben we allemaal gefaald en heeft de vulkaan gewonnen, zo besluit hij.