Wanhoop bij de getroffenen door de vulkaan op La Palma

Geschreven op 28/12/2021


Iets meer dan 1.000 getroffenen kwamen maandag samen op de Plaza de España van Los Llanos de Aridane op La Palma met de dringende eis om spoed te zetten achter de hulp die hen is beloofd. We hebben de hulp nu nodig, niet over drie of zes maanden, nu leven velen van ons bij vrienden en familie en de beloofde hulp komt nog steeds niet, zei een van de woordvoerders. We willen dat ze aan het werk gaan om ons echte oplossingen te geven. Geen mooie woorden en toespraken meer, maar daden.

Ze eisen een snellere verdeling van de 8 miljoen euro aan solidariteitsdonaties die werden gestort op rekening van de Cabildo en waarvan nog maar 1,5 miljoen euro is verdeeld. Ze vragen aan de gemeenteraad van Los Llanos de Aridane om het beloofde geld over te maken aan de mensen die al drie maanden dakloos of uitgezet zijn, en waarvan nog geen euro is toegekomen. De getroffenen klagen over het gebrek aan hulp voor huishoudelijke goederen, over vertragingen vanwege de bureaucratische eisen, over het lange wachten ondanks de aanvragen die ze hebben ingediend.

Ricardo Camacho, wiens huis werd weggespoeld door de lavastromen, zegt dat hij is gekomen omdat er ons onrecht wordt aangedaan na zoveel lijden door het rampzalige beheer bij de verdeling van de hulp.

Jennifer Sánchez González, voorzitster van de ‘Asociación de Vecinos de Las Manchas’, legt uit dat dit een situatie is die de toekomst van La Palma beïnvloedt. We willen op dit eiland blijven en we moeten weer vertrouwen krijgen in de toekomst, maar we kunnen die niet opbouwen als er na 100 dagen nog steeds geen hulp is. Er wordt gewoon geen rekening gehouden met ons, aldus Sánchez González.

Moeders en vaders, grootouders en kleinkinderen, hele families hebben spandoeken bij die oproepen tot "transparantie" en "effectief management" om oplossingen te bieden aan de 7.000 getroffenen, waarvan velen de ‘Valle de Aridane’ hebben moeten verlaten, wachtend op een terugkeer die nog steeds geen datum heeft.