Spectaculaire video-opname in een krateropening op La Palma (video)

Geschreven op 30/12/2021


Het ‘Instituto Volcanológico de Canarias’ (Involcan) heeft woensdagochtend de opname vrijgegeven van een drone met een camera die beelden maakt in een krateropening waar er een grote ontgassing wordt waargenomen bij temperaturen van meer dan 1000 °C.

Het team van PEVOLCA drong dinsdag aan op de noodzaak om de bevolking duidelijk te maken dat de vulkaan zich in een post-eruptieve fase bevindt waarin bepaalde gevaren aanhouden. Daarom gaan de wetenschappers onder meer door met het uitvoeren van gasemissiemetingen.

De normaliteit keert stilaan terug op La Palma

De normaliteit begint terrein te winnen op La Palma waar dinsdagavond geen aardbevingen meer werden waargenomen, iets wat al 109 dagen niet meer het geval was.

In de vallei zie je al kleine groene scheuten, in letterlijke zin, zoals bij de Canarische dennen met verbrande stammen waaruit de eerste zijtakjes worden geboren met de kleur die de hoop symboliseert.

Een even reëel als verrassend beeld dat het begin markeert van de heropbouw van de verwoeste gebieden.

Zo probeert men in Los Llanos de begraafplaats van Las Manchas te recupereren of althans een gedeelte ervan omdat het een plek is van enorme sentimentele en religieuze waarde.