Onderzoek naar de impact van de vulkaan op de gezondheid van de inwoners van La Palma

Geschreven op 04/01/2022Een onderzoekseenheid van het Universitair Ziekenhuis Nuestra Señora de Candelaria zal, in samenwerking met het departement ‘Gezondheid’ van La Palma, een onderzoeksproject ontwikkelen met de titel 'Impact van de vulkaanuitbarsting op de gezondheid van de bevolking’.

Deze studie, onder de naam ISvolcan, heeft tot doel de gevolgen te analyseren op de gezondheid van de bevolking en is reeds afgelopen maand december gestart en wordt de volgende maanden verder uitgebreid in de verschillende gezondheidscentra op La Palma.

Er wordt een grote steekproef gehouden onder de volwassen bevolking van enerzijds de zwaarst getroffen gebieden zoals de gemeenten van de westelijke regio El Paso, Los Llanos de Aridane, Tazacorte en Puntagorda en anderzijds de bevolking van de oostelijke regio zoals Mazo, Santa Cruz en San Andrés y Sauces, die het minst aan de vulkaanuitbarsting werd blootgesteld.

Het onderzoek zal in twee fasen worden uitgevoerd. De eerste zal gebaseerd zijn op een gezondheidsvragenlijst die zal worden uitgevoerd door de eerstelijnsgezondheidswerkers in de gezondheidscentra van het eiland. De tweede fase van het onderzoek zal bestaan ​​uit het uitvoeren van een ademhalingstest om de longcapaciteit te beoordelen, een lichamelijk onderzoek en een bloedtest om de aanwezigheid van zware metalen op te sporen die verband houden met de vulkaanuitbarsting.

De personen die meedoen aan dit onderzoek zullen gedurende vijf jaar worden gevolgd om de mogelijke effecten op de gezondheid en eventuele veranderingen te kunnen verifiëren en te meten. De medische wereld heeft al aangegeven erg geïnteresseerd te zijn in de uiteindelijke resultaten en bevindingen.