De Canarische den kan een vulkaan overleven

Geschreven op 05/01/2022Wetenschappers, die werkzaam waren in de zone het dichtst bij de vulkaan op La Palma, hadden weken geleden gemeld dat er Canarische dennen waren die, ondanks de uitbarsting, zich staande wisten te houden. Het was echter niet bekend of deze bomen nog zouden leven, aangezien ze bijna helemaal bedolven waren onder de as en zonder enig spoor van groen om hen heen.

Welnu, afgelopen maandag hebben wetenschappers van het ‘Instituto de Volcanología de Canarias (Involcan)’ bevestigd dat de Canarisch den (Pinus canariensis) in staat is om een ​​vulkaan te overleven. En het feit is dat de boom die het dichtst bij de vulkaan staat, niet alleen weerstand heeft geboden, maar nog steeds leeft, te oordelen aan de kleine groene blaadjes die tevoorschijn komen.

De wetenschappers waren tijdens de uitbarsting al verbaasd over het feit dat de Canarische den weestand leek te bieden tegen de lava en ze vroegen zich toen reeds af hoe dit mogelijk was. Zo had de vulkanoloog van het ‘Instituto de Geografía Nacional’, Rubén López, verschillende  afbeeldingen gedeeld van een resistente boom die de lava had overleefd die zijn takken bedekte. En daarom had deze onderzoeker de Twitter-gebruikers gevraagd wat de redenen zouden kunnen zijn dat deze boom wist te overleven.Sommige Twitter-gebruikers hadden vanaf het begin gelijk omdat ze bevestigden dat de dennen van de Canarische Eilanden zich hebben leren aanpassen aan de vulkanen na jaren en jaren van uitbarstingen en alzo een weerstand hebben weten op te bouwen tegen de hoge temperaturen van de lavastromen. En dit werd afgelopen maandag op La Palma bevestigd.