De Canarische raaf, bewoners van de vulkaan op La Palma

Geschreven op 07/01/2022Het leven rond de vulkaan op La Palma was vrij schaars na het begin van de uitbarsting. Er is echter één dier dat talloze keren is verschenen op de foto's van de wetenschappers, die in deze periode de uitsluitingszone mochten binnengaan, namelijk de Canarische raaf.

Zodra je de uitsluitingszone van de Cumbre Vieja-vulkaan betreedt, komen sommige dieren zoals de raven ons tegemoet vliegen, zegt Rubén López, vulkanoloog van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) die grapt dat deze raven al bijna tot hun team behoren.

Opgemerkt moet worden dat de Canarische raaf een symbool is van het eiland La Palma en dat deze soort als bedreigde diersoort is opgenomen in de Canarische Catalogus van Beschermde Soorten. Om deze redenen is het geweldig nieuws dat ze de uitbarsting van de vulkaan op La Palma hebben overleefd.

Dit is de eerste vulkaanuitbarsting waarbij wetenschappelijke organisaties multidisciplinair hebben samengewerkt. De gegevens die tijdens de uitbarsting door de biologen zijn verzameld, zullen essentieel zijn om de impact te kennen die deze heeft gehad op de biodiversiteit, vooral bij de Canarische, endemische soorten.