Te weinig brandweerkazernes in Zuid-Tenerife brengen de burgers in gevaar

Geschreven op 07/01/2022Het zuiden van Tenerife heeft dringend extra brandweerkazernes nodig en dat heeft de hoogste prioriteit, waarschuwt Rubén Fernández, voorzitter van het ‘Consorcio de Bomberos de Tenerife’ . In tegenstelling tot het noorden van het eiland met twee professionele brandweerkazernes in de regio van Santa Cruz en één in La Orotava en Icod de los Vinos is er in de hele zuidwestelijke regio maar één brandweerkazerne in Las Chafiras. Hier werken slechts tien professionele brandweerlieden die moeten instaan voor acht gemeenten waar ongeveer 300.000 mensen wonen, de toeristenpopulatie niet meegerekend.

Het bestaan ​​van één professionele brandweerkazerne tussen Radazul in het noordoosten en Garachico in het zuidwesten voldoet niet aan de veiligheidsparameters die een adequate reactietijd garanderen in geval van brand of een accident. De kazerne van Las Chafiras bevindt zich op 57 kilometer van Radazul en 62 kilometer van Garachico.

De deadline die beveiligingsexperts hebben vastgelegd om op de plaats van een brand of accident toe te komen bedraagt 10 à 15 minuten vanaf het moment dat de oproep binnenkomt bij de nooddienst 112. Als er brand uitbreekt in een hotel in Adeje of Arona, de twee toeristische plaatsen met de hoogste bezoekersdichtheid, kunnen de brandweerlieden nooit op tijd arriveren. En de problemen zijn nog veel groter als er iets gebeurt in gemeenten zoals Guía de Isora of Santiago del Teide.

Om het historische tekort aan professionele brandweerlieden in het zuiden op te lossen, lag er in 2020 al een voorstel op tafel om twee nieuwe brandweerkazernes te bouwen in Arona en Guía de Isora.

Ondanks de hoge nood werden de kazernes van Arona en Guía de Isora niet opgenomen in de begroting van 2022. Dit brengt alle burgers van de zuidelijke regio in gevaar, aangezien het niet voldoet aan de doelstellingen die worden nagestreefd.

De bouw van de brandweerkazernes van Arona en Guía de Isora is een van de historische eisen van de gemeenten in het zuiden van het eiland, zowel van de bevolking als van het bedrijfsleven. Bovendien heeft de bouw van de brandweerkazerne in Güímar, waarvoor de Cabildo in 2018 een stuk grond heeft gekocht, "onverklaarbare" vertraging opgelopen en is bijna 4 jaar later nog steeds niet in gebruik, zo luidt het.