Slechts 50% bezetting van de hotels in januari en februari

Geschreven op 10/01/2022Het herstel van de toeristische sector van de Canarische Eilanden wordt opnieuw afgeremd door de coronapandemie. Na de zeer goede maanden oktober en november zorgde de omicron-variant in december opnieuw voor een "crash" in boekingen, waardoor de bezettingsgraad in de hotels terugliep van de verwachte 90% naar 70%.

Zoals José María Mañaricua, voorzitter van de ‘Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas’ (FEHT), aangeeft was december niet slecht, maar het had een "uitstekende" maand kunnen zijn.

De daling van het aantal reserveringen in december zet zich door voor januari en februari en volgens Mañaricua is dat te wijten aan het feit dat verschillende landen, waaronder Spanje, begonnen af te wijken van de gemeenschappelijke norm om binnen Europa te kunnen reizen.

Spanje begon met extra maatregelen op te leggen aan de Britten en vorige week deed Duitsland dat door quarantaines op te leggen. Hierdoor kennen de mensen de reisvoorwaarden niet meer of denken dat ze zullen veranderen en dit verzwakt de vraag, zegt Mañaricua.

De voorzitter van de FEHT waarschuwt dat de bezetting van de hotels voor begin dit jaar "zeer laag" is met een maximum van 50% en in februari kan dat zelfs nog lager zijn. Volgens Mañaricua treft deze situatie de belangrijkste toeristenmarkten van de eilanden: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavië. Vanaf maart wordt een toename van de komst van Britten verwacht nadat het Verenigd Koninkrijk deze week besloot de beperkingen bij de terugkeer naar het land te versoepelen.

Voorlopig zijn er nog geen hotels gesloten ondanks de dalende bezetting. Het is echter niet uitgesloten dat er in januari en februari complexen zullen zijn die ervoor kiezen om hun personeel terug op de ERTE (tijdelijke werkloosheid) te plaatsen. De echte daling zal worden ingezet op 10 januari, wanneer de eindejaarsvakanties van de gezinnen eindigen en onze klanten voornamelijk Europese gepensioneerden zijn en met de zesde golf en het opleggen van nieuwe beperkingen naast het COVID-certificaat, zullen er maar weinig komen, besluit Mañaricua.