Noodsituatie: gebrek aan artsen en verplegend personeel op Tenerife

Geschreven op 12/01/2022Er is een gebrek aan artsen op de eilanden, zo verklaarde Conrado Domínguez, directeur van de ‘Servicio Canario de la Salud’ (SCS), wat gisteren nog eens extra werd bevestigd door de voorzitter van het officiële college van artsen van Santa Cruz de Tenerife, Rodrigo Martín, die de pijnlijke situatie van volksgezondheid op de Canarische Eilanden, en in het bijzonder op Tenerife, aanhaalt. Volgens hem werden er te weinig investeringen gedaan in materiële middelen, infrastructuur en het inhuren van gezondheidspersoneel in relatie met de bevolkingsgroei.

Martín geeft aan dat deze zesde golf voor een gigantische druk zorgt, die nog nooit zo hoog is geweest als nu. De ziekenhuizen liggen voller dan ooit, de eerstelijnszorg wordt overspoeld en het dodental verdubbelde praktisch elke maand tussen oktober en januari.

Er moet dringend professioneel zorgpersoneel bijkomen maar dat kan enkel als ze stabiliteit in hun baan vinden, voldoende ruimte krijgen om te werken en ook een vergoeding ontvangen die overeenkomt met de gepresteerde uren.

De realiteit is dat Tenerife vóór de pandemie reeds het meest overbelaste eiland was met te weinig gezondheidspersoneel in verhouding tot het aantal inwoners. Nu, te midden van een pandemie, zijn we het eiland met de meeste infecties en verkeren we in een noodsituatie. Er moeten beslissingen worden genomen door de overheid die op korte termijn impact hebben.

De politici moeten dringend aan tafel gaan zitten met de verantwoordelijken die dagelijks op de werkvloer actief zijn en die hen echt vertellen hoe de situatie is in de ziekenhuizen. Samen moeten er noodplannen worden gemaakt voor korte, middellange en lange termijn, zo besluit Martín.