Korte nieuwsitems - Zaterdag 5 maart

Geschreven op 05/03/2022"Russofobie" tegen kinderen op twee scholen in het zuiden van Tenerife. Zo werd een zevenjarige Russische jongen maandag aangevallen door een groep schoolkinderen in een centrum van Llano del Camello. De Russische gemeenschap op Tenerife vreest dat zij de ‘gemarginaliseerden’ van Europa zullen worden.

Het ‘Plataforma Feminista 8M Tenerife’ zal aanstaande dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, opnieuw de straten van Santa Cruz intrekken met een demonstratie die om 19.00 uur begint vanaf de Plaza Weyler onder de slogan Canarische feministen zonder grenzen.

Het ‘Lagartario’ of het herstelcentrum voor de ‘Lagarto Gigante de El Hierro’ is door het viceministerie voor de bestrijding van klimaatverandering en ecologische transitie geclassificeerd als een dierentuin, in overeenstemming met de natuurbeschermingswet. Het is een stap om het behoud en de biodiversiteit van deze unieke soort te bevorderen, zo luidt het.

De festiviteiten rond het carnaval in Santa Cruz zijn verplaatst naar de zomer en dat brengt een negatieve, economische impact met zich mee. Het stadsbestuur heeft berekend dat er ongeveer 10 miljoen euro minder inkomsten zullen zijn, 25 miljoen euro in plaats van 35 miljoen euro zoals steeds in februari het geval is.

Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) heeft voor vandaag de gele risicowaarschuwing ingesteld op de Canarische Eilanden vanwege de sterke wind en de hoge golven.

Agenten van de Nationale Politie hebben een 39-jarige man aangehouden in Santa Cruz voor verschillende diefstallen en beroving met geweld en intimidatie o.a. bij een juwelier en een casino.

De Nationale Politie zal de controle in het uitgaansgebied van La Laguna (Tenerife), bekend als de Quadrilateral, uitbreiden en versterken na een gevecht afgelopen maandag waarbij vijf jongeren werden gearresteerd voor het aanvallen van agenten en openbare ongeregeldheden.

Óliver en David, de twee bergbeklimmers die op 7 maart 2021 om het leven kwamen toen ze het gebied beklommen dat bekend staat als La Catedral in het Teide National Park, zullen deze zondag worden herdacht met de ‘Primera Marcha del Entusiasmo’, die samenvalt met de eerste verjaardag van het ongeluk.

Oekraïense toeristen die op vakantie zijn op de Canarische Eilanden kunnen niet terugkeren naar hun land. Dat is ook het geval voor Natalia Vladyslav en haar drie kinderen. Ze hebben hun verblijf noodgedwongen tot 6 maart moeten verlengen maar weten niet wat er dan staat te gebeuren omdat ze geen geld meer hebben. In Sumy, de stad waar ze wonen, is alles verwoest en werden vele burgers vermoord. We willen terug, maar het kan niet, zegt Natalia.

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn aangekomen op Fuerteventura. Olegs familie wist de oorlog te ontvluchten en vertelt dat Poetin elk uur Oekraïne bombardeert en een spoor van doden achterlaat. Bedankt Spanje om ons te verwelkomen, zegt Oleg.

Het voetbalveld El Peñón in Puerto de la Cruz op 14 juli en de Gran Canaria Arena op 16 juli zullen de locaties zijn waar de Canarische fans live kunnen genieten van het meest succesvolle Britse popduo aller tijden. Dit is de eerste keer dat de Pet Shop Boys naar de Canarische Eilanden komen in hun 30-jarige carrière.