Een zeldzaam gif doodt honderden dolfijnen op de Canarische Eilanden

Geschreven op 05/03/2022Na jaren van onderzoek heeft de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria  geconcludeerd dat de klimaatverandering indirect honderden dolfijnen heeft gedood voor de kusten van de Canarische Eilanden. Veterinaire pathologen hebben bewijs gevonden van het bestaan ​​van een reeks  biotoxinen die worden gegenereerd door lokale microalgen die dodelijk zijn voor walvisachtigen.

Deze toxines, bekend als ' brevetoxinen ', worden uitgestoten door microalgen als gevolg van factoren die verband houden met de klimaatverandering zoals de opwarming van de Atlantische Oceaan. De microscopisch kleine deeltjes, die door de microalgen van de Karenia brevis-soort worden uitgestoten, komen terecht in de maag van de vissen en deze worden op hun beurt door de dolfijnen verslonden, wat leidt tot bedwelming en maagbloedingen met de dood tot gevolg.

Het onderzoek, geleid door professor Antonio Fernández, suggereert dat dit de oorzaak zou kunnen zijn voor de dood van honderden ogenschijnlijk gezonde en jonge dolfijnen aan de Canarische kusten.

Het is de eerste keer dat dit soort vergiftiging op het continent is geregistreerd. Dit soort brevetoxinen komen relatief veel voor in warmere gebieden, zoals de Golf van Mexico, maar waren tot nu toe ongekend in dit deel van de Atlantische Oceaan en in Europa.

Deze soort algen komen steeds vaker voor over de hele wereld en kunnen hele ecosystemen destabiliseren door zuurstoftekort te veroorzaken, de kieuwen van sommige vissen te verstoppen en zelfs koralen te verstikken door biotoxines te produceren. Dit alles kan op zijn beurt op de lange termijn een negatief effect hebben op de mensen, hoewel de studie niet heeft bewezen dat het eten van vis die met deze brevetoxinen is besmet, nadelig zou zijn voor de mens.