Korte nieuwsitems - Dinsdag 8 maart

Geschreven op 08/03/2022Op de Canarische Eilanden werden maar liefst 103 aardbevingen geregistreerd tussen 25 februari en 3 maart en degene met de grootste intensiteit vond plaats op Tenerife op 1 maart met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Maar er wordt duidelijk bij vermeld dat er geen enkel gevaar is voor de bewoners en de toeristen.

De Nationale Politie meldde gisteren de arrestatie van een vrouw die een cannabisclub runde in het winkelcentrum Playa de Meloneras in Maspalomas (Gran Canaria), waar 449 marihuanaplanten en Viagra-pillen werden gevonden.

Vanaf donderdag verwacht het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) opnieuw een calima met veel stof, voornamelijk op de oostelijke eilanden. Voor vandaag kondigt Aemet veel bewolking aan in het noorden van de eilanden. Ook op Tenerife zal de bewolking de boventoon voeren met lokaal een kleine kans op neerslag. De maximumtemperatuur bedraagt 22°C.

De supermarkten beginnen de verkoop van zonnebloemolie te beperken vanwege hamstergedrag dat zich de afgelopen uren heeft voorgedaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ongeveer 60% van dit type olie in Spanje wordt gemaakt met Oekraïense zaden.

Er is opnieuw heel wat kritiek gekomen op de overheid nadat er zaterdag opnieuw een tragisch ongeval is gebeurd op de ‘Curva de la Muerte’ op de TF-5 in La Guancha waarbij twee personen om het leven kwamen en 2 andere personen ernstige verwondingen opliepen. Het is niet de eerste keer dat er verkeersaanpassingen op ‘zwarte punten’ worden doorgevoerd onder druk van de eilandbewoners.

Maandagmorgen bracht het getij een opmerkelijke verrassing voor de inwoners van Punta del Hidalgo, die een bundel met een nog te bepalen hoeveelheid hasj vonden op het strand. Hetzelfde gebeurde op het strand van Las Canteras (Gran Canaria), alhoewel het moeilijk aan te nemen is dat ze iets met elkaar te maken hebben.

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft gisteren een forfaitaire steun van 1.100 euro aangekondigd voor de 1.817 werknemers die tijdelijk werkloos zijn (ERTE) als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het eiland La Palma.

De Canarische Eilanden stonden vorig jaar aan de leiding in Spanje wat betreft het aantal echtscheidingsaanvragen, namelijk 247,5 per 100.000 inwoners, gevolgd door de Valenciaanse Gemeenschap met 238,8 aanvragen en de Balearen met 229,7.

Ongeveer honderd Oekraïners zitten vast op Tenerife waaronder gezinnen met kinderen die niet weten waar ze heen moeten. Onder hen bevinden zich ook 17 leden van het Oekraïense nationale judoteam dat op 22 februari op Tenerife aankwamen.

De Canarische Eilanden hebben op maandag 7 maart 678 nieuwe besmettingen met Covid-19 en drie overlijdens geregistreerd. Het totale aantal positieve gevallen sinds het begin van de pandemie is opgelopen tot 300.158 en het aantal overlijdens bedraagt 1.589. Er zijn nog steeds 13.539 mensen besmet met het virus en er liggen momenteel 325 patiënten in het ziekenhuis waarvan 34 op de intensive care. De cumulatieve incidentie op de Canarische Eilanden op zeven dagen bedraagt 412,74 gevallen per 100.000 inwoners, terwijl dat op 14 dagen 892,07 gevallen per 100.000 inwoners is.