Korte nieuwsitems - Woensdag 9 maart

Geschreven op 09/03/2022De prijs van elektriciteit breekt alle bekende records tot nu toe en staat op 544,98 euro per megawatt/uur (MWh). Ook de prijs van gas blijft stijgen door de invasie van Rusland en de angst voor schaarste aan fossiele brandstoffen.

Dmytro Shatruk, 48 jaar, is de vice-president van de Oberig-vereniging op Tenerife, opgericht in 2017 om de zaken van de Oekraïense kolonie op het eiland te regelen omdat er geen Oekraïens consulaat is. Hij is tevreden met de demonstratie van zondag op de Plaza de España in Santa Cruz maar betreurt dat de Russische verenigingen op Tenerife niet demonstreren tegen Poetin, al begrijpt hij hen wel vanwege de angst voor mogelijke represailles.

HiperDino, de leidende keten in de voedingssector op de Canarische Eilanden en de enige 100% Canarische regionale keten, blijft de rol van vrouwen op de werkvloer versterken. Het bedrijf is leider in het scheppen van banen en heeft meer dan 8.000 werknemers in dienst, waarvan 5.100 vrouwen, wat neerkomt op 62% van het totaal.

Een 67-jarige vrouw is maandag zwaargewond geraakt nadat haar auto in Tacoronte (Tenerife) een boom raakte en zijwaarts kantelde. De brandweer moest ter plaatse komen om de vrouw uit haar auto te bevrijden.

De verschillende preventiemaatregelen, die afgelopen weekend door de Nationale Politie werden genomen in Santa Cruz de Tenerife en La Laguna, hebben geresulteerd tot de identificatie van 158 personen wegens ordeverstoring waarvan er uiteindelijk 19 werden aangehouden.

De leden die deel uitmaakten van het netwerk dat illegale hondengevechten organiseerde en dat in 2017 op Tenerife werd ontmanteld, hebben het op een akkoord gegooid met de rechtbank tot grote teleurstelling van het Change.org- platform dat opkomt voor de rechten van de vechthonden. Er werd een petitie gestart en in slechts vijf dagen tijd werden er meer dan 18.000 handtekeningen verzameld voor de toepassing van de wet ter verdediging van deze dieren.

De oorlog wordt op veel fronten gevoerd en één daarvan is internet. Sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn de cyberaanvallen op de regering van Tenerife toegenomen. Vanuit de insulaire instelling verzekeren ze dat ze de toename van cyberaanvallen hebben opgemerkt. De cybercriminelen zoeken naar gevoelige gegevens of vertrouwelijke informatie wat de gewone burgers kan treffen, waarschuwen de experts.

De Canarische Confederatie van Ondernemers stelt een belastingverlaging voor om de inflatie, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, te verlichten. Bovendien hebben de ondernemers hun angst geuit voor de gevolgen die dit kan hebben voor de toeristische sector van de eilanden.

De pandemie treft de vrouwen op de werkvloer. Op de Canarische Eilanden zijn er 8.700 55-plussers werkloos geworden. Voor het eerst is de drempel van de 22.000 werkloze vrouwen van middelbare leeftijd overschreden op de eilanden. De werkloosheidscijfers voor vrouwen waren nog nooit zo hoog op de Archipel.

De Canarische Eilanden hebben op dinsdag 8 maart 1.774 nieuwe besmettingen met Covid-19 en één overlijden geregistreerd. Het totale aantal positieve gevallen sinds het begin van de pandemie is opgelopen tot 301.932 en het aantal overlijdens bedraagt 1.590. Er zijn nog steeds 13.378 mensen besmet met het virus en er liggen momenteel 318 patiënten in het ziekenhuis waarvan 34 op de intensive care. De cumulatieve incidentie op de Canarische Eilanden op zeven dagen bedraagt 407,41 gevallen per 100.000 inwoners, terwijl dat op 14 dagen 880,07 gevallen per 100.000 inwoners is.