De Canarische Eilanden zijn bevreesd voor de gevolgen van de oorlog

Geschreven op 10/03/2022De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, riep gisteren op om voorbereid te zijn op de gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. We weten niet wat er morgen staat te gebeuren, zei Torres, noch hoe lang de oorlog zal duren maar de economische gevolgen kunnen zeer groot zijn.

Nochtans zijn de werkgelegenheidsgegevens van februari zeer optimistisch en positief omdat er steeds meer mensen aan het werk zijn op de Canarische Eilanden ondanks de gezondheidscrisis. Hij wees er echter op dat de situatie in Oekraïne veel onzekerheid genereert, want als de gaskraan in Rusland wordt dichtgedraaid voor de landen die toeristen naar de Canarische Eilanden sturen, zal dit een enorme negatieve impact hebben op het toerisme en de economie in het algemeen.

De president voerde aan dat de BBVA-prognoses voor de Canarische Eilanden, voordat de oorlog uitbrak, wezen op een stijging van zeven punten in werkgelegenheid en negen punten in het BBP voor dit jaar, wat een enorme groei van de werkgelegenheid zou betekenen.

Hij betreurt echter dat er momenteel een “tijd van zwarte zwanen" is aangebroken waarmee hij bedoelt dat er steeds verrassende en onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden in de wereld die een grote sociaal-economische impact hebben.

De vice-president en minister van Financiën, Román Rodríguez, beschreef de invasie van Oekraïne als de meest ernstige gebeurtenis voor de internationale veiligheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is een vuurzee die de internationale economie hard treft, die nog niet hersteld is van de pandemie en het verergert het inflatieprobleem, dat zich op het hoogste niveau in 30 jaar bevindt. Rodríguez waarschuwde dat de ontstane situatie een algemene herziening van de groeiprognoses dreigt te forceren.

Hij verklaarde echter dat een belastingverlaging uitgesloten is om de prijsstijgingen als gevolg van inflatie en de oorlog in Oekraïne te compenseren. Naar zijn mening zou het de levering van de openbare diensten in gevaar brengen.