Onafgewerkte gebouwen in het zuiden van Tenerife ontsieren het landschap

Geschreven op 09/03/2022De plaag van verlaten, onafgewerkte particuliere gebouwen is een van de hangende problemen in het zuiden van Tenerife, hoewel het niet uitsluitend een probleem is in het zuidelijke deel van het eiland. Het probleem is reeds ontstaan in de jaren ’70 tijdens de bloei van het toerisme.

Tegenwoordig dienen deze verlaten en vervallen gebouwen in veel gevallen als een schuilplaats voor de daklozen die er overleven tussen het puin en afval, ondanks het risico om hun toevlucht te zoeken onder de betonnen constructies die in de loop der jaren zijn verslechterd en onderhevig zijn aan factoren zoals de wind, de zon, de regen en vooral de zee.

Regio’s zoals de Costa del Silencio, de eerste toeristische urbanisatie in het zuiden, El Fraile (beide in Arona) of San Isidro (Granadilla de Abona) herbergen verschillende van deze spookgebouwen. Achter elk van deze constructies zit een dramatisch verhaal van bouwpromotoren en -firma’s die als gevolg van economische recessies failliet zijn gegaan, maar ook juridische geschillen of zelfs het overlijden van de eigenaar waarbij zijn erfgenamen afstand deden van de erfenis.

Het hoge aantal onvoltooide gebouwen in het Zuiden houdt rechtstreeks verband met de hoge verwachtingen in de gouden eeuw van het toerisme, maar ook met factoren die verband houden met het lage niveau van professionaliteit van veel bouwpromotoren in die tijd.

Het hervatten van de werken van een cementskelet is meestal niet de meest haalbare optie, aangezien de hoge mate van aantasting van de materialen een extra investering zou vergen, te beginnen met een grondige evaluatie om de werkelijke staat te verifiëren. Sommige onderzoeken geven zelfs aan dat het afwerken van een gebouw 20% duurder kan zijn dan het bouwen van een nieuwe costructie.

Milieugroeperingen eisen de voltooiing van deze verlaten constructies binnen een bepaalde termijn, zoniet stellen ze voor de gebouwen te slopen of er sociale woningen te bouwen. Ze eisen in ieder geval een regeling die het probleem aanpakt.