10.000 banen in de visserij in gevaar op de Canarische Eilanden

Geschreven op 11/03/2022De Russische inval in Oekraïne heeft reeds tot gevolg dat de prijs van diesel enorm is gestegen op de Canarische Eilanden. Daar waar een liter diesel eind 2021 slechts 0,45 euro kostte, betaalt men nu tussen de 0,90 euro en de 1,00 euro. Als dit probleem niet vlug opgelost wordt, dan is dat een catastrofe voor de 700 vissersboten, hun 2.000 bemanningsleden en de andere 8.000 indirecte banen op het land.

De vice-president van de ‘Federación Nacional de Cofradías’ en voorzitter van de Federatie van Las Palmas, Gabriel Jiménez, verklaarde dat deze situatie zeer ernstige gevolgen kan hebben en kan leiden tot de sluiting van veel kleine bedrijven die, na twee jaar pandemie, geen weerstand zullen kunnen bieden.

Jiménez benadrukte dat op nationaal niveau de visserijbrandstof al 1,40 euro per liter kost, een scenario dat nog zou kunnen verslechteren en dat de activiteiten van de vloot zal beïnvloeden, wat dan weer gevolgen zal hebben voor het winkelmandje van de consumenten.

De vissersgilden zijn van mening dat ze op dit moment belangrijke steun verdienen net als alle andere sectoren zoals het toerisme, de horeca en andere essentiële sectoren waartoe zij menen te behoren.

Deze situatie treft ongeveer 700 boten op de Canarische Eilanden. De helft van de boten, vooral tonijnboten, dateren uit de jaren negentig en verbruiken veel brandstof omdat ze van het ene eiland naar het andere moeten varen op zoek naar hun vangsten.

Door deze ongewone situatie komen 10.000 banen in gevaar en we weten niet wat er nog komen gaat. Dit gaat geen maand of twee duren maar het verlagen van de prijzen kan zelfs een paar jaar duren, zo besluit Jiménez.