Benzine stijgt voor het eerst meerdere keren op dezelfde dag op de Canarische Eilanden

Geschreven op 11/03/2022



Voor het eerst in de geschiedenis van de Canarische Eilanden stijgen de benzineprijzen meerdere keren op dezelfde dag als gevolg van de oorlog in Oekraïne die de prijs van ruwe olie naar de hoogste waarde in 14 jaar heeft gestuwd.

Dit fenomeen deed zich dinsdag voor het eerst voor toen de tankstations 's ochtends openden met een stijgende prijs in vergelijking met de vorige dag maar die werd herzien met een nieuwe verhoging in de namiddag.

Zo kostte een liter diesel maandagmorgen 1,169 euro; op dinsdagochtend werd de prijs verhoogd naar 1,199 euro om 's middags opnieuw te stijgen naar 1,229 euro, het hoogste niveau ooit.

Het door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk opgelegde veto tegen Russische olie is de reden voor de meerdere verhogingen op één dag. Deze situatie is nog nooit eerder voorgekomen. Elk bedrijf verandert de prijzen wanneer het wil. De gebruikelijke gang van zaken was tot nu toe één dag per week, maar sinds het uitbreken van het conflict hebben we elke dag veranderingen gezien en soms meerdere verhogingen op dezelfde dag, geven bronnen aan die verband houden met de sector en die hun bezorgdheid uiten over deze onbekende situatie met onvoorspelbare gevolgen.

Volgens deze bronnen zijn van januari tot woensdag alle brandstoffen met gemiddeld 40 cent per liter gestegen. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn de prijzen gemiddeld met 25% gestegen. Het vullen van een bezinetank van 65 liter kost vandaag bijna 30 euro duurder dan in januari van dit jaar.

Het zijn de grote operators die de referentieprijzen voor de tankstations bepalen en ze zijn vrij om hun eigen prijs te bepalen op basis van de marges die ze willen behalen. In deze context van hoge prijzen passen tankstations hun marges verder aan waardoor hun winsten omlaag gaan.

Sinds de opwaartse escalatie van de brandstofprijzen begon met de oorlog in Oekraïne hebben de tankstations op de eilanden zelfs een daling van het verbruik geregistreerd. Zonder concrete cijfers wijzen schattingen op een verlaging tot 10%. Het bewijs dat de Canariërs bezuinigen op hun reizen of een ​​voertuig delen.

We maken ons grote zorgen omdat we niet weten wat er gaat gebeuren. We waren nog niet bekomen van de COVID-pandemie en nu is er de oorlog, zegt een uitbater van een tankstation.

De eeuwige vraag van de consument is waarom verhogingen van de brandstofprijs altijd zo snel gaan, de "raket"-theorie, terwijl dalingen zoveel langzamer gaan. De grote operators schrijven het toe aan de spanningen op de markt en de prijsstijgingen op internationaal niveau, terwijl een expert in de sector beweert de het een gebrek aan concurrentie is.