De Canarische boeren stellen een verhoging van de melkprijs voor

Geschreven op 12/03/2022De regering van de Canarische Eilanden en de boeren hebben gisteren een verhoging van de prijs van de melk voorgesteld, die in de voedselketen wordt gedistribueerd, om te proberen de gevolgen van de crisis te compenseren die de veestapel heeft geleden als gevolg van de stijging van de grondstoffen en de Russische inval in Oekraïne.

Dit bevestigde de Canarische president, Ángel Víctor Torres, na een ontmoeting met de vertegenwoordigers van de veesector waarbij ook Alicia Vanoostende, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij aanwezig was.

De huidige situatie van de veestapels op de archipel is "onhoudbaar" gezien de stijging van de grondstofprijzen, tot grote wanhoop van de boeren.

De gemiddelde kosten van veevoer waren reeds met 45 procent gestegen vóór de Russische invasie in Oekraïne en zijn ondertussen opgelopen tot 75 procent. Dat is enorm veel als je weet dat een koe 25 kilo per dag eet.

Op de Canarische Eilanden zijn er ongeveer 17.000 koeien, 300.000 geiten en 100.000 schapen, die melk produceren en er zijn onmiddellijk steunmaatregelen nodig om te vermijden dat er de volgende drie maanden veel stuks vee verloren kunnen gaan.

Momenteel krijgen de boeren 45 cent per liter melk, een prijs die al vier jaar wordt gehandhaafd, dus het voorstel dat ze doen is om deze te verhogen tot 60 cent per liter koemelk en ongeveer 80 cent per liter geitenmelk.

Alicia Vanoostende erkent dat met de oorlog de situatie van de primaire sector "zeer complex" is geworden en daarom wordt gezocht naar oplossingen met de hele voedselketen om de marges aan te passen en tot een soort "pact" te komen.

Daarom zijn er vergaderingen voorzien met de distributie-, productie- en zuivelsector om de noodzaak aan te tonen om de melkprijzen te actualiseren.

Er moet aan worden herinnerd dat vanwege de situatie in Oekraïne, supermarkten op de Canarische Eilanden de verkoop van zonnebloemolie al beperken tot één fles van vijf liter per persoon. Bovendien ontstaat er ook een tekort aan veevoeder door het gebrek aan granen uit Oekraïne.