Korte nieuwsitems - Zaterdag 12 maart

Geschreven op 12/03/2022De Federatie van Importeurs en Concessiehouders van de Canarische Eilanden, FREDICA, is verheugd dat de Europese regelgeving, die de verplichting zal invoeren om tolheffingen op de Europese wegen in te voeren, de Canarische Eilanden uitsluit. Dat betekent dat er geen tol zal worden geheven op de Canarische snelwegen.

Een nieuwe stakingsdag van de ‘Letrados de la Administración de Justicia’ (LAJ) legde gisteren opnieuw 66 gerechtelijke instanties op de Canarische Eilanden lam, waarvan 37 in de provincie Las Palmas en de overige 29 in Tenerife.

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij van de Canarische Eilanden, Alicia Vanoostende, heeft voorgesteld om extra budget vrij te maken als steun om de continuïteit van de veestapel op de eilanden te garanderen ten gevolge van de stijging van de diervoederprijzen en de internationale onzekerheid.

Een meervoudige aanrijding, waarbij vier voertuigen betrokken waren, heeft vrijdagnamiddag voor lange files gezorgd op de TF-5 ter hoogte van La Laguna bij de rotonde Los Rodeos. Een vrouw liep daarbij vrij zware verwondingen op.

De brandweer van Tenerife werd donderdag rond 14.00 uur opgeroepen voor een brand die was uitgebroken in een verlaten gebouw in de calle Cruz Verde in Santa Cruz. Door het snelle optreden kon de brand niet verder uitbreiden en werd erger voorkomen. Gelukkig vielen er geen gewonden.

Fuerteventura gaat naar alarmniveau 2 vanwege de verbetering van de epidemiologische indicatoren als gevolg van COVID-19, terwijl Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro op niveau 3 blijven en Lanzarote op niveau 2, zo meldde de regering van de Canarische Eilanden.

Een eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne, waaronder drie volwassenen en 16 minderjarigen, van wie sommigen uit een weeshuis, kwamen gisteren aan op Fuerteventura samen met een groep vrijwilligers die naar de Oekraïense grens waren gereisd om hen op te halen.

Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) voorspelt voor begin volgende week een temperatuurdaling op de Canarische Eilanden. Er wordt middelmatige tot hoge bewolking verwacht tot zwaarbewolkte lucht in de namiddag met kans op regen vooral in het noorden en het binnenland van de eilanden met meer reliëf. De wind zal naar het noordwesten draaien met mogelijks krachtige windstoten.

Een man is overleden na een val van acht verdiepingen hoog in de wijk San José in Las Palmas de Gran Canaria, terwijl zijn 79-jarige moeder in haar huis werd gevonden met schotwonden. Het politieonderzoek zal moeten uitwijzen wat er juist is gebeurd. De vrouw werd in zeer kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

De Canarische Eilanden hebben op vrijdag 11 maart 1.762 nieuwe besmettingen met Covid-19 en drie overlijdens geregistreerd. Het totale aantal positieve gevallen sinds het begin van de pandemie is opgelopen tot 307.429 en het aantal overlijdens bedraagt 1.599. Er zijn nog steeds 14.790 mensen besmet met het virus en er liggen momenteel 316 patiënten in het ziekenhuis waarvan 30 op de intensive care.

De Canarische rechtbanken registreerden in 2021 in totaal 9.000 klachten van seksistisch geweld, wat neerkomt op 24,6 gevallen per dag. Dat betekent een stijging van 1,09% ten opzichte van 2020.