Korte nieuwsitems - Zondag 13 maart

Geschreven op 13/03/2022De Canarische regering heeft een extra steun aangekondigd van 30.000 euro voor de mensen die hun hoofdverblijf hebben verloren bij de vulkaanuitbarsting op La Palma en de Cabildo van La Palma legt daar nog eens 10.000 euro bovenop. De Spaanse regering heeft reeds 60.000 euro betaald aan alle getroffenen, wat de totale steun op 100.000 euro brengt.

Een inwoner van Santa Cruz de Tenerife is vrijgesproken ondanks dat hij een positieve test bij een alcoholcontrole aflegde. De openbare aanklager eiste een boete van 3.600 euro en een rijverbod van 3 jaar. De reden van de vrijspraak is dat de politie de man niet op de hoogte had gebracht dat hij nog recht had op een bloedtest.

Ondanks de gele waarschuwing voor hoge golven op zaterdag en zondag op de Canarische Eilanden werd gisteren een vrouw meegesleurd door de golven en is verdronken in de omgeving van Pozo de Las Calcosas in de gemeente Valverde op El Hierro.

De toeristische sector van de Canarische Eilanden kruist de vingers. Op dit moment hebben de gevolgen van de oorlogscrisis in Oekraïne nog geen onmiddellijk effect op de reservering. Op de iets langere termijn vreest men echter het ergste door de toename van de brandstofprijzen en de stijging van de gas- en electriciteitsprijs waardoor vele gezinnen geen budget meer zullen hebben om in de zomer op reis te gaan.

Roman Abramovitsj, een van de rijkste mannen ter wereld en eigenaar van voetbalclub Chelsea FC, is ook een doelwit vanwege de sancties tegen Rusland. De Eclipse, het jacht van Abramovitsj met een waarde van 350 miljoen euro, werd waargenomen op weg richting de Canarische Eilanden. De Eclipse verliet het Caribisch gebied afgelopen weekend en stak een groot deel van de Atlantische Oceaan over.

Het Rode Kruis heeft hulp verleend aan 243 Oekraïners, waarvan 35 minderjarigen, die tijdelijk op het eiland Tenerife waren en na de Russische inval niet naar hun land kunnen terugkeren. Zij vragen om internationale bescherming en sommigen hebben een asielaanvraag ingediend.

Een jonge man is zaterdag in de vroege uurtjes zwaargewond geraakt na een val in een ravijn in de calle Pizarro in de gemeente El Rosario op Tenerife.

De Canarische Eilanden hebben op zaterdag 12 maart 1.473 nieuwe besmettingen met Covid-19 en drie overlijdens geregistreerd. Het totale aantal positieve gevallen sinds het begin van de pandemie is opgelopen tot 308.902 en het aantal overlijdens bedraagt 1.602. Er zijn nog steeds 15.278 mensen besmet met het virus en er liggen momenteel 315 patiënten in het ziekenhuis waarvan 30 op de intensive care. De cumulatieve incidentie op de Canarische Eilanden op zeven dagen bedraagt 402,03 gevallen per 100.000 inwoners, terwijl dat op 14 dagen 849,61 gevallen per 100.000 inwoners is.