Zes doden door verdrinking afgelopen weekend op de Canarische Eilanden

Geschreven op 15/03/2022De Canarische Eilanden beleefden het meest tragische weekend in de afgelopen vijftien jaar met 6 doden door verdrinking plus één minderjarige die in kritieke toestand in het ziekenhuis werd opgenomen en drie gewonden. Alle ongevallen gebeurden in natuurlijke zwembaden (charcos).

Volgens Sebastián Quintana van het platform ‘Canarias, 1.500 km de Costa’, werden er dit jaar al 19 dodelijke verdrinkingen op de Canarische Eilanden geregistreerd, cijfers die de vrees doen rijzen dat de 61 doden, die in 2021 werden genoteerd, zal worden overschreden.

In de meeste gevallen zijn de slachtoffers vooral buitenlanders en vinden de ongevallen meestal plaats in natuurlijke poelen of zwembaden, erkent Quintana. In 85% van de gevallen worden de signalisatie en de rode vlaggen genegeerd, zoals dit weekend het geval was, toen er een oranje waarschuwing was voor een zeer wilde zee en golven tot 6 meter hoogte.

Quintana heeft erop gewezen dat wanneer de hoge golven richting de kust komen, het waterpeil in de ‘charcos’ zal stijgen. Die watermassa zal tegen de rotsen botsen en opnieuw met grote snelheid richting de zee terugtrekken en alles en iedereen op zijn pad meeslepen. De tegenstroom zorgt er bovendien voor dat de zwemmer niet terug naar de kust kan zwemmen en volledig uitgeput geraakt met verdrinking tot gevolg.