Korte video van de vulkaan op La Palma, 3 maanden na het einde van de uitbarsting

Geschreven op 16/03/2022


De seismische activiteit door de vulkaanuitbarsting op La Palma duurt drie maanden na het einde van de uitbarsting nog steeds voort.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft de afgelopen week 27 aardbevingen gelokaliseerd, waarvan er twee lichtjes werden gevoeld door de bevolking. Ze hadden een maximale kracht van 2,3 op de schaal van Richter.

De bevingen vinden plaats in dezelfde regio’s als de voorgaande weken op een diepte tussen de 0 en 16 kilometer.

Verder worden en geen significante vervormingen van het aardoppervlak waargenomen die verband kunnen houden met vulkanische activiteit, terwijl hoge concentraties van schadelijke gassen blijven vrijkomen in afgesloten gebieden zoals Puerto Naos.

Involcan legt uit dat zodra de uitbarsting voorbij is er kleine bevingen kunnen worden gedetecteerd, die worden veroorzaakt door de beweging van hydrothermale vloeistoffen tussen de breuken van de rotsen in de ondergrond van de vulkaan en daarom worden ze ook niet aanzien als aardbevingen.

Het vrijkomen van hoge concentraties van schadelijke gassen komt door het feit dat het magma, dat nog in het reservoir aanwezig is, stilaan afkoelt. Ook hierdoor kan er seismische activiteit worden waargenomen.