Korte nieuwsitems - Donderdag 17 maart

Geschreven op 17/03/2022De staking van de advocaten op de Canarische Eilanden heeft vorige week 403 processen opgeschort. In slechts twee dagen moesten nog eens 1.600 juridische procedures op de eilanden worden uitgesteld. Er staan ondertussen nieuwe stakingsdagen gepland op de Canarische Eilanden op 5, 6 en 7 april.

Door de stijging van de prijzen van olie en meel komen veel ‘churrerías’ op de Canarische Eilanden in grote problemen. Onze grondstof is olie en meel. Die twee producten zijn gestegen, vooral olie, waardoor de prijs in slechts twee weken tijd met 70% is gestegen, zegt de uitbater van een churrería in Santa Cruz.

Mercadona heeft zijn omzet in 2021 met 3,3% verhoogd tot 27.819 miljoen euro en heeft een nettowinst van 680 miljoen geboekt, een daling van 6% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het bedrijf heeft zijn marktaandeel met 0,8% vergroot en had eind 2021 96.000 werknemers in dienst, 1.000 meer dan vorig jaar.

De Spaanse en Britse autoriteiten lanceerden gisteren een nieuwe campagne om 12 van de meest gezochte voortvluchtigen van het Verenigd Koninkrjk op te sporen en voor het gerecht te brengen die zich vermoedelijk in Spanje zouden verbergen, waaronder enkele op de Canarische Eilanden. De voortvluchtigen, allemaal mannen, worden gezocht voor misdaden zoals moord, grootschalige drugshandel en het leveren van vuurwapens en munitie.

De aanwezigheid van de gelekoortsmug (aedes aegypti) op La Palma baart de apothekers van het eiland zorgen, die zullen samenwerken met volksgezondheid om patiënten op te sporen die zijn getroffen door de beten van dit insect, dat het zikavirus of dengue (knokkelkoorts) overdraagt.

Een 35-jarige man is gisteren omgekomen bij een verkeersongeval in Lanzarote, waarbij ook vijf gewonden zijn gevallen na de crash van een auto tegen een palmboom op de Avenida de Papagayo in Yaiza.

Het hoofd van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, heeft de "betrokkenheid" van de regering voor de Canarische Eilanden nogmaals bevestigd als het gaat om het oplossen van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Hij is ook van mening dat de Canarische Eilanden een geweldige kans hebben om hun energie-autonomie te versterken door in te zetten op hernieuwbare energiebronnen.

Antonio Armas, eigenaar van Naviera Armas, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn plotselinge overlijden heeft de zakenwereld met ontsteltenis vervuld. Hij volgde zijn vader op aan het hoofd van de rederij die de familienaam draagt. Het bedrijf werd 80 jaar geleden op Lanzarote opgericht en heeft een sleutelrol gespeeld in de communicatie tussen de eilanden en het vasteland.

Agenten van de Nationale Politie hebben een 34-jarige man, met een strafblad, aangehouden voor zestien overvallen in voertuigen in de stad La Laguna. De werkwijze was steeds hetzelfde waarbij de dader de rechterruit stuk sloeg en alle waardevolle spullen uit de auto meenam.