50% van de Canariërs in sociale uitsluiting lijdt aan ernstige armoede

Geschreven op 18/03/202250 procent van de mensen in sociale uitsluiting op de Canarische Eilanden bevindt zich in een situatie van ernstige armoede, wat betekent dat ze geen enkele vorm van inkomen ontvangen. Evenzo vormen meer dan 125.000 mensen de zogenaamde 'uitgesloten samenleving' op de eilanden, wat betekent dat ze zich in een kritieke situatie bevinden en geen middelen hebben om uit deze extreme situatie te komen.

Dit zijn enkele van de conclusies van het rapport ‘Foessa Canarias 2022’, waarin een volledige sociale röntgenfoto wordt gepresenteerd van de crisis veroorzaakt door de pandemie op de Canarische Archipel en die is uitgevoerd door middel van enquêtes onder 600 huishoudens op de eilanden.

Uit het rapport blijkt dat 29 procent van de inwoners van de Canarische Eilanden, iets meer dan 630.000 mensen, zich in een situatie van sociale uitsluiting bevindt, terwijl de situatie van ernstige uitsluiting is toegenomen met 15 procent, wat betrekking heeft op 300.000 mensen.

De studie concludeert ook dat de niveaus van monetaire armoede en ongelijkheid voor veel gezinnen op de Canarische Eilanden hoog en hardnekkig zijn. Hoewel de afstand met Spanje de afgelopen jaren is verkleind, zijn de percentages van ernstige armoede op de eilanden nog steeds hoger dan die in het hele land.

De pandemie heeft ook een nieuwe factor van sociale uitsluiting aan het licht gebracht: digitale ontkoppeling, die 30 procent van de Canarische huishoudens treft vanwege een gebrek aan computers of tablets en een internetverbinding. Deze digitale black-out zorgt voor het verlies van baankansen, opleiding, relatie of toegang tot rechten zoals hulp of sociale uitkeringen.