Is dit het einde van de goedkope guachinche op Tenerife?

Geschreven op 18/03/2022Een guachinche is een typisch Canarisch restaurant waar vooral zelfgemaakte traditionele gerechten worden geserveerd en waar men lekker kan eten aan een economische prijs.

De stijging van de kosten van vaste lasten, zoals het winkelmandje of de brandstof, zorgen voor een deuk in de portefeuille van de loontrekkenden. Het zijn echter de ondernemers, zij die grondstoffen moeten aankopen, die momenteel in een moeilijke positie verkeren en overwegen om hun verkoopprijzen aan te passen.

Raico Tosco, de eigenaar van Guachinche El Fogón, gevestigd in La Laguna, erkent dat de situatie "onhoudbaar" is geworden en dat de prijs van de olie is verdrievoudigd. Hij deelde de laatst betaalde factuur op Facebook. We hebben 23 blikken olie aangekocht voor 1.684 euro terwijl we 14 dagen geleden nog niet eens 600 euro betaalden. Ook de prijs van rundvlees is met bijna 30 procent gestegen, om nog maar te zwijgen van de prijs van elektriciteit en propaangas, zo luidde het bericht.

Guachinche El Fogón opende zijn deuren in 2017 en heeft sindsdien twee kritieke economische momenten doorstaan: de beperkingen als gevolg van de COVID-19-pandemie en de stijging van de vleesprijzen. Maar bij geen enkele van voorgaande situaties waren de prijzen zo variabel als vandaag.

Gevraagd naar een mogelijke prijsverhoging op het menu, erkent Tosco dat zijn winstmarges redelijk beginnen te slinken omdat het een goedkope guachinche is. Als de kosten blijven stijgen, zal ik geen andere keuze hebben dan de prijzen op te slaan. En dat geldt trouwens ook voor de rest van de guachinches op Tenerife met wie hij contact heeft onderhouden.