Korte nieuwsitems - Vrijdag 18 maart

Geschreven op 18/03/2022De calima komt toe op de Canarische Eilanden. Het zwevende stof beweegt zich vanaf het Spaanse vasteland richting de Canarische archipel. Vooral Tenerife en de oostelijke eilanden zullen het meeste last hebben van deze calima.

De circulatie van het griepvirus is de afgelopen week toegenomen op de Canarische Eilanden, met stijgende cijfers in zowel de eerstelijnszorg als in de ziekenhuiszorg, een evolutie die de komende weken nog moet worden bevestigd.

Vijf Eurofighter gevechtsvliegtuigen van de basis Morón in Sevilla zijn afgereisd naar de ‘Gando Air Base’ op Gran Canaria, waar ze deze week een gezamenlijke training uitvoeren met zowel dag- als nachtvluchten.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren de alarmniveaus op de Canarische Eilanden behouden na ontvangst van het epidemiologische rapport van Volksgezondheid. Dit betekent dat Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro op alarmniveau 3 blijven en Fuerteventura en Lanzarote op niveau 2.

Correos (de post) op de Canarische Eilanden ontkent dat er "baanonzekerheid" bestaat en heeft erop gewezen dat er een intern proces van transformatie bezig is zonder privatisering en zonder ontslagen.

Agenten van de Guardia Civil hebben in samenwerking met inspecteurs van het ministerie van Landbouw en Visserij verschillende illegale fuiken in beslag genomen in het noorden van Tenerife en in het zuiden van La Gomera. Intussen werden de inspecties van vissers- en recreatieboten rond de eilanden opgevoerd.

De haven van Los Cristianos is een van de havens met de meeste passagiersbewegingen in heel Spanje. Zo werden er vorig jaar anderhalf miljoen passagiers en meer dan 475.000 voertuigen geregistreerd. De vraag om naar La Palma te reizen groeit, hoewel La Gomera nog altijd de belangrijkste bestemming is.

De aankomst van kleine boten met migranten neemt af in maart, iets wat sinds de lockdown niet meer gebeurd was. Tussen 16 en 31 januari werd er nog een piek bereikt van 2.404 toegekomen migranten.

De gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana op Gran Canaria is 265.000 computerbestanden verloren als gevolg van een 'hacking' waarbij 60.000 dollar losgeld wordt geëist vanuit Bosnië-Herzegovina om de bestanden te deblokkeren. De lokale overheid negeerde de chantage en rapporteerde wat er gebeurde aan de Nationale Politie.

Agenten van de lokale politie namen negen valse identiteitsbewijzen in beslag nadat jongeren probeerden toegang te krijgen tot de nachtclubs in Santa Cruz de Tenerife. Afgelopen zaterdag werd de lokale politie op de hoogte gebracht door het beveiligingspersoneel van een van de nachtclubs in Santa Cruz dat negen minderjarigen, allemaal tussen de 17 en 15 jaar oud, probeerden binnen te komen met valse identiteitsdocumenten, die ze voor 15 euro hadden gekocht.