Korte nieuwsitems - Vrijdag 25 maart

Geschreven op 25/03/2022De Canarische Eilanden zijn nog steeds ver verwijderd van het nationale gemiddelde salaris, dat is vastgesteld op bijna 1.750 euro per maand en blijven de gemeenschap met het laagste salaris, namelijk iets meer dan 1.400 euro per maand, volgens gegevens die onlangs zijn vrijgegeven door Adecco. Ondanks de lichte salarisverbeteringen van het afgelopen jaar zijn de Canarische Eilanden, samen met Castilla-La Mancha en La Rioja, de gemeenschappen met de meest ontevreden werknemers.

De Guardia Civil is, in het kader van de zogenaamde Operatie Corral, overgegaan tot het ontmantelen van een drugsnetwerk in het noorden van Tenerife. Er werd onder andere hasj, cocaïne en MDMA in beslag genomen. 3 personen werden gearresteerd.

De Canarische Eilanden heffen alle beperkingen op die door de COVID-19-pandemie zijn geactiveerd, behalve het gebruik van het masker binnenshuis, wat een staatsmaatregel is waardoor de beslissing in handen is van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Op dit moment is er nog geen datum vastgesteld wanneer deze kwestie zal besproken worden.

Er heerst bezorgheid in de ziekenhuizen voor een mogelijk tekort op de Canarische Eilanden van zuigelingenmelk, jassen en handschoenen als gevolg van de staking van de transportsector.

De fabrikanten van veevoeder op de Canarische Eilanden zeggen dat ze nog grondstoffen hebben om anderhalve maand veevoer te produceren. Vanaf die datum zal het veevoeder 300% duurder worden.

Agenten van de Guardia Civil hebben twee Marokkanen aangehouden voor vijftien overvallen in hotels en vakantiehuizen in de regio Los Abrigos – Amarilla Golf. Bij deze overvallen werden onder meer mobiele telefoons, horloges, sieraden en elektronische apparaten gestolen.

De Canarische Eilanden verwachten een weekend van instabiliteit, gekenmerkt door regen en wind, zo werd aangekondigd door het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet). Vanaf zaterdag wordt er bewolking verwacht, die in de loop van de dag zal toenemen met kans op wat neerslag. Voor zondag wordt hetzelfde weerbeeld verwacht. De minimumtemperatuur bedraagt 15°C en de maximumtemperaturen kunnen oplopen tot 26°C.

De stad La Laguna (Tenerife) deelt, in samenwerking met het Rode Kruis, dozen uit met meer dan 10 kilo vers en seizoensgebonden voedsel aan meer dan 300 gezinnen die gebruik maken van de sociale diensten en het risico lopen op sociale uitsluiting.

De Spaanse Senaat heeft een"medeverantwoordelijkheidsovereenkomst" goedgekeurd zodat de autonome gemeenschappen niet-begeleide minderjarige migranten kunnen opvangen en zo de "noodsituatie" op de Canarische Eilanden kunnen verlichten. Al deze jongeren staan nu onder de voogdij van de Canarische overheid maar door de massale aankomsten van jonge migranten is er een groot gebrek aan opvangplaatsen.

Donderdag is aan de kust van Puerto del Rosario op Fuerteventura het levenloze lichaam van een man gevonden. Op dit moment is de oorzaak van wat er is gebeurd onbekend, hoewel de eerste tekenen erop wijzen dat het een inwoner van Puerto del Rosario zou kunnen zijn die inktvissen is gaan vangen.