De Canarische primaire sector dreigt te verdwijnen

Geschreven op 25/03/2022De wanhoop is zeer groot in de primaire sector. Naast de vele problemen waarmee deze sector reeds te kampen had met zeer kleine winstmarges, is er nu de prijsstijging van voeder dat onbetaalbaar is voor de boeren en de veeboeren.

De president van Asaga, Ángela Delgado, verklaarde gisteren dat de primaire sector het niet langer meer volhoudt en waarschuwde dat, als er niet dringend hulp wordt geboden, de sector zal verdwijnen.

Het gevolg van deze dramatische situatie is dat veel boeren zullen genoodzaakt zijn om hun dieren te slachten, omdat ze geen voer meer kunnen kopen. Er zijn al veel veehouderijen die begonnen zijn met het slachten van varkens en volgens de Cabildo de Tenerife is het aantal slachtingen in de eerste drie maanden van het jaar reeds verhoogd in vergelijking met de eerste drie maanden van 2021.

Delgado herinnerde eraan dat het doel van de primaire sector is om voedsel te produceren. De EU-hulp is er gekomen na de twee wereldoorlogen met als doel de producenten te ondersteunen om de bevolking te voeden. Laten we dit doel niet uit het oog verliezen, zei hij. Als we gesubsidieerd worden, is dat omdat er producten uit het buitenland Europa binnenkomen die voor meedogenloze concurrentie zorgen. Er is constant sprake van zelfconsumptie op de eilanden waardoor er geen stabiliteit meer is in de sector en er te weinig voedsel wordt geproduceerd. Als dit zo doorgaat, waarschuwde hij, zullen we uiteindelijk eten wat ze ons van buiten Europa toesturen.