Korte nieuwsitems - Zaterdag 26 maart

Geschreven op 26/03/2022Het jaarverslag over vermiste personen bevestigt het ergste voorteken: de Canarische Eilanden leidden vorig jaar het aantal verdwijningen in Spanje met 4.240 van de 22.285 aangiften die in het hele land werden geregistreerd. Dit cijfer is hoger dan in de autonome gemeenschappen met de meeste inwoners zoals Andalusië (3316), Catalonië (3164) en de Gemeenschap van Madrid (2205). Daarom is er dringend een analyse nodig om de oorzaak van dit probleem te achterhalen en om oplossingen te vinden, zo luidt het.

Er was gisteren opnieuw een aanrijding van een motorfiets met een auto in La Orotava, waarbij een man zwaargewond geraakte aan zijn benen. Het is het zoveelste ongeval met een motorfiets wat het afgelopen jaar enorm is toegenomen.

De seismische activiteit neemt toe op La Palma met een aardbeving van 2,9 op de schaal van Richter in Fuencaliente. De teams  van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) zijn "aandachtig" voor deze "opleving" van seismische activiteit, aangezien er in een korte tijdspanne tussen de tien en twaalf werden geregistreerd. Maar er is geen enkele reden tot ongerustheid, zo verklaarde de woordvoerder van het IGN.

Een 62-jarige man van buitenlandse nationaliteit is donderdagmiddag overleden door verdrinking in Playa Dorada op Lanzarote. De medische hulpdiensten hebben nog getracht het slachtoffer te reanimeren maar spijtig genoeg zonder succes.

De vereniging Inclúyeme, die in amper twee en een half jaar tijd aan meer dan 3.000 behoeftige gezinnen in het zuiden van Tenerife voedsel- en verzorgingsprodukten heeft uitgedeeld, waarschuwt dat de vraag naar hulp blijft groeien in de regio, vooral groenten voor de kinderen.

Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) geeft voor vandaag en morgen een gele risicowaarschuwing op de Canarische Eilanden voor regen en wind. Er wordt vooral neerslag verwacht op de westelijke eilanden, vooral op La Palma en El Hierro. De temperatuur schommelt tussen de 15°C ’s nachts en 23°C overdag.

Agenten van de Guardia Civil van Santa Cruz de Tenerife hebben twee mannen van 46 en 48 jaar gearresteerd als vermeende daders voor diefstal met geweld van 450 kg avocado’s op een boerderij in Güímar.

De Canarische Eilanden hebben in de afgelopen 72 uur 5.827 nieuwe besmettingen met Covid-19 geregistreerd en zeven overlijdens. Er zijn nog steeds 15.448 mensen besmet met het virus en er liggen momenteel 184 patiënten in het ziekenhuis waarvan 19 op de intensive care. Het aantal overlijdens bedraagt momenteel 1.624. De cumulatieve incidentie op de Canarische Eilanden op zeven dagen bedraagt 479,10 gevallen per 100.000 inwoners, terwijl dat op 14 dagen 907,24 gevallen per 100.000 inwoners is.