Korte nieuwsitems - Dinsdag 29 maart

Geschreven op 28/03/2022De staking van de transportsector op het schiereiland, die al aan zijn derde week begint, sleept de Spaanse economie naar beneden en de Canarische Eilanden krijgen te kampen met tekorten. Alle economische sectoren van de Canarische Eolanden hebben, zoals altijd, voldoende voorraad wegens hun insulaire karakter. Maar de voorraden slinken en er zijn nu al sectoren die zenuwachtig beginnen worden.

De CO2-uitstoot groeit ongecontroleerd in de hoofdstad van Tenerife, vooral door de toename van het privévervoer. De groei van het wagenpark en de beperkte implementatie van elektrische auto's verklaren de stijging van de vervuiling in Santa Cruz.

De Nationale Politie heeft een 34-jarige Italiaan gearresteerd en heeft meer dan 31 kilo marihuana in beslag genomen na het opruimen van een marihuanaplantage op een boerderij in El Rosario op Tenerife.

De Guardia Civil heeft een bundel hasj van 35 kilo in beslag genomen die zaterdag door enkele inwoners is gevonden op het strand van Timijiraque op El Hierro. Op 17 maart werd er ook al een bundel gevonden op het strand van La Madera in de gemeente La Frontera.

Een vrouw, van wie de leeftijd onbekend is, is vrijdag neergestort met haar paraglider in Adeje en liep daarbij zware verwondingen op aan haar benen. De GES-helikopter moest haar komen redden waarna ze met een ambulance naar Hospiten Sur werd gebracht.

Ongeveer 130 vrouwen uit Granadilla profiteren momenteel van een baanbrekende gratis service in El Médano op Tenerife: een gespecialiseerde en uitgebreide therapie op basis van lichaamsbeweging, psychologie en sociale 'verbinding' voor mensen die lijden aan fibromyalgie, chronische vermoeidheid en borstkanker.

Salvamento Marítimo heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee boten met in totaal 113 migranten gered, waaronder 13 vrouwen en een baby. 53 van de inzittenden bevinden zich al in de haven van Gran Tarajal en nog eens 60 in het Arguineguín-dok. Gisteren is er ook nog een boot aangekomen op El Hierro.

Na twee jaar van de pandemie en met de terugkeer naar de normaliteit en het einde van de beperkingen, is het telewerken op de Canarische Eilanden gestagneerd. Momenteel werkt slechts één op de tien werknemers op de eilanden van thuis uit.

De president van de regering heeft de maatregelen, die de ministerraad vandaag zal goedkeuren, naar voren gebracht in het zogenaamde ’plan als antwoord op de economische gevolgen van de oorlog’. Eén van de belangrijkste maatregelen is het goedkeuren van een directe daling van ten minste 20 cent per liter van de prijs van benzine en diesel voor alle consumenten.

Bezorgdheid en ongerustheid bij de ondernemers in de bouwsector vanwege de enorme stijging van de grondstofprijzen, de stijging van de energie en het tekort aan bouwmaterialen op de Canarische Eilanden. Óscar Izquierdo, president van Febeco, bevestigt dat deze situatie de verlamming van de sector kan veroorzaken, erger zelfs dan gedurende de COVID-pandemie.