De onderwatervulkaan Enmedio tussen Gran Canaria en Tenerife

Geschreven op 29/03/2022Bij elke nieuwe fase van het project ‘Vulcanología Canaria Submarina’ (Vulcana) van het ‘Instituto Español de Oceanografía’ (IEO) en van het ‘Centro Superior de Investigaciones Científicas’ (CSIC) krijgen de onderzoekers een beter zicht op de Enmedio-vulkaan, een onderwaterkrater die zich net tussen Gran Canaria en Tenerife bevindt in een gebied waar enige seismische activiteit aanwezig is.

Tijdens het laatste uitgevoerde onderzoek aan boord van het speciaal uitgeruste schip 'Ángeles Alvariño' is een nieuwe bathymetrie uitgevoerd die het mogelijk heeft gemaakt om de morfologie van de vulkaan precies te kennen en deze in drie dimensies te reproduceren met een maximale resolutie, legt Eugenio Fraile uit, oceanograaf en leider van dit onderzoeksproject dat al tien jaar de vulkanen en de hydrothermale bronnen van de Canarische Eilanden onder water bestudeert.

Bij deze laatste expeditie, uitgevoerd tussen 14 februari en 3 maart, hebben de onderzoekers nieuwe meetinstrumenten gebruikt tot op een diepte van 2.100 meter, waar de voet van een 470 meter hoge onderwaterberg zich bevindt, waarvan de top 1.630 meter van het zeeoppervlak verwijderd is.

Het grootste probleem om onderzoek te kunnen doen, is gereedschap te hebben dat bestand is tegen de hoge druk van het water. Bij het laatste onderzoek hebben we chemische sensoren gebruikt die tot 6.000 meter diep kunnen reiken, aldus Eugenio.

Het is belangrijk om metingen te kunnen doen aan de voet van de vulkaan om erachter te komen of er enige vorm van hydrothermische activiteit is. We hebben temperatuurafwijkingen gevonden in de buurt van de vulkaan tot 0,6 graden Celsius. Dat is een indicatie dat er hydrothermische activiteit kan zijn. Het is een normaal proces dat plaatsvindt in vulkanen. Op Lanzarote ondergaat de Timanfaya nog steeds een ontgassingsproces en de onderwatervulkaan Tagoro in El Hierro blijft gassen en warmte uitstoten.

De uitdaging bij het volgende onderzoek van de Enmedio-vulkaan zal zijn om het bovenste deel van de krater te verkennen met het onbemand onderwatervoertuig, de Liropus 2000. Voor het eerst zullen we de samenleving beelden van de vulkaan kunnen laten zien. Het wordt een mijlpaal, zegt Fraile.