Vakantiezwendel op de Canarische Eilanden

Geschreven op 07/04/2022De paasvakantie is de eerste grote vakantie van het jaar en het is handig, gezien de toename van de vakantieverhuur, om op de hoogte te zijn van de nieuwe vakantiezwendel op de Canarische Eilanden.

Met de toename van het aantal reizen neemt ook de fraude bij het huren van accommodaties toe. Wees erg attent als er zeer lage prijzen worden aangeboden. Ook dit jaar steekt de vakantiezwendel weer de kop op op de Canarische Eilanden. De meeste slachtoffers van deze fraude worden opgelicht voor doorgaans tussen de 1.000 en 3.000 euro.

De werkwijze is heel eenvoudig. De mogelijke huurder is geïnteresseerd in het huren van een appartement of landelijke woning. Eenmaal de ‘zogezegde’ verhuurder zijn vertrouwen heeft gewonnen, vraagt hij om de betaling uit te voeren via Bizum, een van de betalingsdiensten in Spanje die het meest wordt gebruikt door de consumenten.

Wanneer de transactie is geaccepteerd en uitgevoerd, eindigt de operatie en wordt er niets meer vernomen van de valse verhuurder. Daarom wordt momenteel aangeraden om Bizum niet te gebruiken met onbekende personen.  Al is Bizum een ​​veilig betalingssysteem, geen enkel systeem is vrij van oplichting.

Zo worden er ook regelmatig huizen en villa’s te huur aangeboden die reeds verhuurd zijn of zelfs niet bestaan. Daarom raadt men aan zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen zoals screenshots van de pagina waar de huur wordt geadverteerd, telefoonnummers of e-mail contact te noteren, een bewijs van betaling bij te houden en daarmee naar de politie of de Guardia Civil te stappen om zo snel mogelijk een klacht in te dienen.

Misschien wordt de oplichter niet gevonden maar het kan helpen voorkomen dat er in de toekomst nog meer mensen op deze manier worden opgelicht.