Korte nieuwsitems - Dinsdag 19 april

Geschreven op 19/04/2022Er wordt gewaarschuwd voor de aanwezigheid van kwallen op verschillende stranden in Tenerife. Het was zelfs nodig om op sommige stranden de rode vlag te hijsen en extreme voorzorgsmaatregelen worden gevraagd als u uiteindelijk besluit de zee in te gaan.

La Orotava zal 8 ton as van de vulkaan van La Palma gebruiken om de Corpus Christi-tapijten te maken. De burgemeester van La Orotava, Francisco Linares, benadrukte dat het grote tapijt op het grote plein voor het stadhuis dit jaar materiaal van de Cumbre Vieja-vulkaan zal bevatten als een eerbetoon aan de inwoners van La Palma.

Na de calima en de hitte van de afgelopen dagen dalen de temperaturen vanaf vandaag op de Canarische Eilanden met sterke windstoten en mogelijk ook motregen tot het midden van de week.

Om nog onbekende redenen is er maandagmorgen brand uitgebroken in een appartementsgebouw in de calle San Juan Bautista in het centrum van de stad Santa Cruz. Er was een dichte rookkolom te zien en alle inwoners van het gebouw konden tijdig worden geëvacueerd door de brandweer.

De hoge, constante vochtigheid en het warme klimaat op de Canarische Eilanden bevorderen de aanwezigheid van huisstofmijten die rhinitis kunnen veroorzaken, vooral bij kleine kinderen maar ook veel volwassenen hebben er last van, zo verklaarde het hoofd van de dienst kindergeneeskunde, Dr. Francisco Domínguez.

De Canarische Eilanden stonden in 2020 bovenaan de lijst voor wat betreft de hoogste gemiddelde prijs van landbouwgrond in Spanje met 79.001 euro per hectare, ruim boven de 10.124 euro van het Spaanse gemiddelde, volgens de laatste enquête over de grondprijzen die elk jaar door het Ministerie van Landbouw worden bekendgemaakt.

Het ontwerp van de nieuwe verordening, opgesteld door het stadsbestuur van Santa Cruz, bevat een specifiek gedeelte waarin naar verwachting Santa Cruz de Tenerife roken op zijn stranden zal verbieden, behalve in zones die speciaal zijn goedgekeurd door het stadsbestuur.

De Nationale Politie arresteerde een 26-jarige man in Las Palmas, met een strafblad, voor fraude in vakantieverhuur. Hij bood zeer goed gelegen woningen tegen meer dan betaalbare prijzen aan en eiste onmiddellijke betaling, in sommige gevallen met behulp van apps zoals Bizum en in andere gevallen via bankoverschrijvingen aan stromannen, die niets meer waren dan kansarmen die ermee instemden de fraudeur hun persoonlijke gegevens te verstrekken in ruil voor een kleine vergoeding.

De Nationale Politie, de Guardia Civil en de Belastingdienst hebben in een gezamenlijke operatie meer dan 2.900 kilo cocaïne in beslag genomen die verborgen zaten in een brandstoftank van de vissersboot "AKT 1" die zich op 555 kilometer ten zuiden van de Canarische Eilanden bevond. Vijf bemanningsleden werden aangehouden. De cocaïne zou een marktwaarde hebben van 90 miljoen euro.

De autodief van Tenerife werd eindelijk gevat door de agenten van de Guardia Civil van Granadilla de Abona. Hij gebruikte steeds dezelfde modus operandi waarbij hij een autodealer bezocht in Las Chafiras en vroeg om een proefrit te mogen maken met één van de luxe-auto’s waarna hij met het voertuig verdween. Zo konden er ondertussen 3 voertuigen ter waarde van meer dan 100.000 euro worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars.

De gezondheidsdienst van de Canarische Eilanden (SCS) is erin geslaagd om 1.785.244 mensen volledig te vaccineren, wat volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden 85,11% van de doelpopulatie van de archipel vertegenwoordigt.