Extra controles ter bescherming van de fauna en flora in de regio van Los Gigantes

Geschreven op 19/04/2022De Cabildo van Tenerife heeft, via het departement voor het beheer van de natuurlijke omgeving en veiligheid, en in het bijzonder met het managementkantoor van het ‘Parque Rural de Teno’, een informatie- en controlecampagne gelanceerd in de omgeving en de wateren van de kliffen van Los Gigantes.

Het doel is om het bewustzijn te vergroten van de kwetsbaarheid van de biodiversiteit van deze beschermde gebieden en aan te tonen dat menselijke activiteiten, die verband houden met vrije tijd, een aantal bedreigde en exclusieve dieren- en plantensoorten kunnen aantasten, zoals de visarend (guincho), de reuzenhagedis van Tenerife en planten die zo uniek zijn als de ‘Siempreviva de Guergue’.

Verschillende vogelsoorten, waaronder de guincho of visarend, nestelen en broeden in dit gebied tussen de maanden februari en augustus. Daarom is het uiterst belangrijk om de kust niet te naderen tot minder dan 250 meter afstand, behalve bij het strand van Masca of Punta de Teno en om lawaai en ongemakken te vermijden, aldus de minister, Isabel García.

In deze campagne wordt ook gevraagd om niet buiten de reeds aangegeven plaatsen voor anker te gaan, geen harde geluiden in de omgeving te maken, het gebruik van luidsprekers te vermijden en het motorgeluid zoveel mogelijk te verminderen. Aan de wandelaars wordt gevraagd de wandelpaden niet te verlaten en geen voedsel of afval achter te laten. Het gebruik van drones is in de gehele beschermde omgeving verboden.

Omdat er tijdens de Paasvakantie meestal een aanzienlijke toename van het aantal bezoekers is, werden de controles door de milieu-agenten geïntensiveerd en worden deze controles verdergezet tot einde augustus.