In de voetsporen van Hermano Pedro tussen Vilaflor en Granadilla (Tenerife)

Geschreven op 22/04/2022


Drie jaar na de laatste editie zullen de gelovigen opnieuw de ‘Camino del Hermano Pedro’ bewandelen tussen Vilaflor de Chasna, het dorp waar de eerste Canarische heilige werd geboren, en de religieuze grot die zijn naam draagt ​​in Granadilla de Abona.

De deelnemers aan de vijftiende editie, die zich online moeten registreren op de internetportalen van de twee gemeentehuizen, kunnen vanaf 5 uur 's ochtends met de Titsa-busdienst vanaf de grot naar Vilaflor reizen voor de prijs van drie euro. Tussen 6.30 en 7.00 uur is er een mis voorzien voor de wandelaars in de kerk van Vilaflor en dan begint de pelgrimstocht.

Vanaf het ochtendgloren zorgt de lokale politie van beide gemeenten, de civiele bescherming en het Rode Kruis voor de veiligheid. Daarnaast is er rondom de grot een beveiligingsplan ontworpen.

De wandeling begint op 1500 meter boven zeeniveau en gedurende vijf uur (geschatte tijd om de 19 kilometer naar de kust af te leggen) kunnen wandelaars genieten van een groot aantal terrassen, bloembedden en fruitboomgaarden.

De weg die de religieuze Chasnero met zijn kudde aflegde, maakt ook deel uit van een reeks traditionele paden, waarvan sommige al op historische kaarten uit de 17e en de 19e eeuw te zien.Agustina Beltrán, de burgemeester van Vilaflor, verklaarde dat het werk van ‘Hermano Pedro’ vergelijkbaar is met dat van Moeder Teresa. Vilaflor en Granadilla kondigen voor 2022 verschillende evenementen aan om de 20e verjaardag van de heiligverklaring van de religieuze inwoner van Vilaflor en de eerste Canarische heilige, te vieren.

De klok luidde op 30 juli 2002 om 16:42 uur op de Canarische Eilanden toen paus Johannes Paulus II ‘broeder Pedro’ heilig verklaarde voor een menigte van 750.000 mensen en zei het volgende: Na lang te hebben nagedacht, heb ik vele malen de goddelijke hulp aangeroepen en de mening van talrijke broeders van het episcopaat gehoord, en hebben we besloten om ‘Hermano Pedro de San José de Bethencourt’ heilig te verklaren.

Op dat moment begonnen de klokken van de kerk van Vilaflor de Chasna, het dorpje waar de broeder in 1626 werd geboren, te luiden en onmiddellijk verspreidde het feest zich naar alle parochies van het eiland Tenerife. In zijn homilie benadrukte Johannes Paulus II het diepe gebed van broeder Pedro, zowel in zijn thuisland Tenerife, als in alle volgende stadia van zijn leven.

De ceremonie, die twee en een half uur duurde, werd geconcelebreerd door meer dan 700 priesters en ook de jonge Adalberto González, 22 jaar, was er aanwezig. Zijn genezing in juli 1985 wordt beschouwd als het wonder dat nodig was voor de heiligverklaring. Adalberto overwon darmkanker toen hij 5 jaar oud was door de gebeden gemaakt met een relikwie van de religieuze inwoner van Vilaflor.

De heiligverklaring van Hermano Pedro legde het leven in Guatemala even stil, een land waarin hij een groot deel van zijn werk ontwikkelde na zijn aankomst in Antigua in 1651. Daar zette hij zich met hart en ziel in voor het bevorderen van de sociale bijstand van de meest behoeftigen. Daarnaast stichtte hij de Orde van de Bethlehemieten, gewijd aan de zorg voor de armen die ziek werden.

De burgemeester van Vilaflor de Chasna, Agustina Beltrán, benadrukte dat Hermano Pedro emigreerde naar Centraal-Amerika en er werkte voor alle waarden waarin hij geloofde. Zijn menselijke kwaliteiten, zijn liefdadigheid en solidariteit zijn bewonderenswaardig en zijn werk is vergelijkbaar met dat van Moeder Teresa van Calcutta. Hermano Pedro vertegenwoordigde alle menselijke waarden die we vandaag zo hard nodig hebben, aldus Beltrán.

De burgemeester van Granadilla de Abona, de gemeente waarin de ‘Cueva del Hermano Pedro’ zich bevindt, waar de priester zijn kudde in de winter naartoe bracht en als gebedsplaats gebruikte, herinnert eraan dat er dagelijks honderden mensen naar de grot komen om met hem te praten en om zijn voorspraak te vragen.