Magma bij 1000 graden en hoge gasemissie op La Palma

Geschreven op 22/04/2022


De uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma is meer dan vier maanden geleden gestopt, maar er is nog steeds magmatisch materiaal met temperaturen tot 1000 graden en hoge gasemissies in de kustgebieden zoals La Bombilla en Puerto Naos, die de inwoners nog steeds verhinderen om terug te kunnen keren naar hun huis.

María José Blanco, directeur van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) op de Canarische Eilanden en woordvoerder van het wetenschappelijk comité van het vulkanische noodplan (Pevolca) gedurende de 84 dagen dat de uitbarsting duurde, vertelde dat het normaal is dat er nog steeds zulke hoge waarden zijn ​​omdat er een enorme hoeveelheid magmatisch materiaal is dat blijft afkoelen en dat dit proces nog jaren kan duren. Op vier maanden tijd is er voorlopig geen daling van de magmatemperaturen waargenomen.

Er zijn oscillaties tussen de 1.050 en 950 graden in de verschillende metingen die zijn gedaan wat deels wordt bepaald door de afstand waarop ze worden gedaan en de kenmerken van de omgeving, benadrukt Blanco.

Naast het gloeiend materiaal is er nog een andere bedreiging: waterdamp- en gasemissies, die het gebruik van specifiek beschermingsmateriaal vereisen en erg schadelijk zijn voor de mensen.

Men weet niet wanneer de gasemissies kunnen afnemen en het wetenschappelijk comité zal vandaag bijeenkomen om de verschillende voorstellen te analyseren om de monitoring van de waarden te verfijnen, aangezien er honderden mensen zijn die nog steeds niet naar huis kunnen.