De Canarische Eilanden, de motor van het toerisme in Spanje

Geschreven op 24/04/2022


De werkgevers in de toerismesector zijn ondanks de inflatie en de oorlog in Oekraïne erg optimistisch over de zomer en geven aan dat dit voorlopig geen invloed heeft op de boekingen.

Eindelijk lijkt de wind in het voordeel van de toeristische sector te waaien na twee jaar van echte pijn. De Canarische Eilanden zijn dit voorjaar begonnen als de drijvende kracht achter het herstel van het toerisme in het land, vóór Andalusië en de Balearen, na het afsluiten van de Goede Week met een gemiddelde hotelbezetting van meer dan 85%.

Deze verbetering komt onder meer tot uiting in een gemiddelde bezetting voor het eerste kwartaal van dit jaar van meer dan 75% in vergelijking met dezelfde periode in 2019, boven het nationale gemiddeld (68%).

Dit zijn gegevens uit het Smart Observatory-rapport, opgesteld door het internationale adviesbureau PwC en de ‘Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos’ (Cehat).

Een van de doelstellingen van dit rapport is het uitvoeren van een analyse van trends in de sector op basis van het kruisen van verschillende gegevens, van de macro-economische situatie tot prijsindexcijfers, bezettingspercentages, verkopen, zoekopdrachten op internet, interacties op sociale netwerken en annuleringen. En het meest opmerkelijke is dat de Canarische Eilanden in alle opzichten boven de rest van de nationale bestemmingen uitsteekt.

Er zijn echter een aantal externe factoren die uitnodigen tot "voorzichtig optimisme” zoals de voortdurende neerwaartse bijstellingen van de consumentenprijsindex, de stijging van de brandstofprijzen, de inflatie en de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een perfecte mix die de kosten van bijvoorbeeld vluchten en de koopkracht van de toeristen kan beïnvloeden.

Maar het verlangen om te reizen is erg groot, zoals is aangetoond tijdens de Goede Week. De mensen willen erop uit en willen allemaal reizen en bovendien werd er flink gespaard de voorbije twee jaar. Het rapport geeft aan dat de intentie om internationaal te reizen groeit ten opzichte van 2019.

Het gevoel en de wens om te reizen, met name naar de Canarische Eilanden, en het herstel van de belangrijkste uitgevende landen zoals de Britse, Duitse en nationale markten alsook de nieuwe markten zoals Scandinavië en de Benelux, bevestigen dat.