Overvolle opvangcentra voor minderjarige migranten op de Canarische Eilanden

Geschreven op 28/04/2022


De organisatie ‘Save the Children’ heeft gisteren gewaarschuwd voor de "instorting" van de opvangcentra voor minderjarige migranten op de Canarische Eilanden, terwijl men eist dat er onmiddellijk een akkoord wordt bereikt met de rest van de autonome gemeenschappen om ook minderjarige migranten op te vangen en verzadiging van de diensten te vermijden.

De organisatie heeft dit bekendgemaakt nadat er zich dinsdag een "nieuwe tragedie" heeft voorgedaan op de migratieroute naar de Canarische Eilanden, toen een boot met 61 mensen omversloeg en er slechts 36 migranten konden worden gered. Eén persoon is overleden terwijl er nog 24 worden vermist, waaronder wordt aangenomen dat er zeven minderjarigen bij zouden zijn.

Op dit moment heeft de regering van de Canarische Eilanden meer dan 2500 minderjarigen onder zijn voogdij, dat is het dubbele van wat wordt aanbevolen en raadzaam is om deze jongeren op een degelijke manier te kunnen helpen.

Dat betekent dat een op de vier niet-begeleide buitenlandse minderjarigen onder voogdij in Spanje op de Canarische eilanden verblijft. De directeur van Save the Children, Catalina Perazzo, verklaarde dat de problemen nog groter worden wanneer deze jongeren 18 jaar worden en velen van hen gewoon op de straat terechtkomen.

Ze benadrukte dat het een dringende noodzaak is om een ​​gecoördineerd plan op te stellen voor de opvang en de bescherming van deze migranten- en vluchtelingenkinderen om schendingen van kinderrechten te voorkomen, waarbij ze benadrukte dat kinderen geen slachtoffer kunnen zijn van improvisatie.