La Palma zal de ‘European Solar Telescope’ huisvesten, de grootste van Europa

Geschreven op 29/04/2022


Volgende week dinsdag om 12.00 uur zal in de Residencia de Estudiantes in Madrid de presentatie plaatsvinden van de European Solar Telescope (EST), de grootste van Europa, en waarvan de bouw zal beginnen in 2024 bij het Roque de los Muchachos Observatorium op La Palma. Het is de bedoeling dat de telescoop in 2029 in gebruik zal worden genomen.

De uiteindelijke locatie van de EST is bepaald, rekening houdend met de eisen waaraan een zonnetelescoop moet voldoen om zijn wetenschappelijke resultaten te kunnen optimaliseren en storingen te vermijden.

De EST zal een hoofdspiegel van 4,2 m. bevatten en een geavanceerd adaptief optisch systeem, een technologie die is ontworpen om beeldvervormingen te verminderen die worden veroorzaakt door de atmosferische turbulentie van de aarde. Daardoor kan deze telescoop structuren op het zonne-oppervlak onderscheiden van slechts 30 km. Dankzij de grote spiegel en het speciale optische ontwerp kan de EST ook zeer nauwkeurige metingen van magnetische velden uitvoeren.

Het belangrijkste doel van de telescoop zal zijn om de structuur, dynamica en energie van de lagere zonne-atmosfeer te onderzoeken om fenomenen zoals zonnevlekken of fakkels met ongekende precisie te bestuderen.

De EST wordt een technologisch unieke telescoop in de wereld en om deze reden is het sinds 2016 opgenomen in de roadmap van het ‘Foro de Estrategia Europea sobre Infraestructuras de Investigación’. Het project wordt gepromoot door de ‘Asociación Europea para los Telescopios Solares’ die 26 instellingen uit 18 Europese landen omvat.

Dit project zal astronomen een uniek hulpmiddel bieden om meer te weten te komen over de zon en hoe deze de omstandigheden in de ruimte nabij de aarde bepaalt.