Al 20 mensen zijn dit jaar omgekomen door verdrinking op de Canarische Eilanden

Geschreven op 01/05/2022In de eerste vier maanden van 2022 verloren in totaal 20 mensen het leven door verdrinking op de Canarische Eilanden, dat zijn er 7 meer dan in dezelfde periode van de voorgaande twee jaar, toen er 13 personen om het leven kwamen.

De overgrote meerderheid van de ongevallen was het gevolg van mensen die besloten het water in te gaan wanneer de zeecondities ongunstig waren of de rode vlag zwaaide, zo vermeldde het rapport van het platform ‘Canarias, 1500 Km de Costa’, dat tot doel heeft het bewustzijn van de gevaren te vergroten.

Bij de 20 geregistreerde doden moeten er nog 2 ernstig gewonden worden bijgeteld en 26 matig gewonden.

75% van de geïdentificeerde overledenen waren buitenlanders : Polen (2), Duitsland (2), Verenigd Koninkrijk (1), Nederland (1), Noorwegen (1), Ierland (1) en Portugal (1).

Per eiland registreerden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote elk 4 sterfgevallen, La Gomera 3 en El Hierro 1.

Verdrinking blijft de belangrijkste doodsoorzaak bij ongelukken op de archipel, voornamelijk als gevolg van roekeloosheid en onwetendheid, zo verklaarden de promotors van het platform en ze hebben nogmaals het belang van preventie, verantwoordelijkheid en gezond verstand benadrukt.