De prijzen van de Canarische kazen zullen stijgen

Geschreven op 04/05/2022De Canarische boeren voorspellen dat ze binnen 3 of 6 maanden hun bedrijf zullen moeten sluiten als ze niet snel worden geholpen.

De voorzitter van ‘La Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos’ (COAG), Rafael Hernández, bevestigde dat het niet mogelijk is om de activiteit in stand te houden wanneer de productiekosten hoger zijn dan wat de producenten ervoor betaald krijgen. De prijzen van voer, brandstof en andere essentiële grondstoffen zijn een stuk duurder geworden.

De regering van de Canarische Eilanden, de sector en de supermarkten zullen op zoek moeten gaan naar formules om de stijging van de kosten te compenseren aan de Canarische boeren die de melk produceren waarmee de kazen van de eilanden worden gemaakt.

De situatie is zo ernstig dat de aangekondigde overheidssteun van respectievelijk 8,2 en 2,7 miljoen euro te laat zal komen voor vele bedrijven. De reden is dat de procedures en termijnen, die de goedkeuring van deze steun met zich mee zal brengen, te lang zullen duren.

De enige manier om het probleem op te lossen is om de stijging van de productiekosten door te rekenen in de uiteindelijke prijs die de consument betaalt, waardoor de kazen van de eilanden duurder worden, aldus Hernández.